Godard legújabb filmje Cannes-ban és a neten


A francia új hullám élő legendája, Jean-Luc Godard szokásához híven ismét külön utat választott: legújabb filmje egyazon napon debütál a cannes-i filmfesztiválon és az interneten, két nappal a hivatalos mozibemutató előtt. (MTI)

A francia kulturális sajtó nem győz cikkezni a 80 éves svájci mesterről, aki már nemcsak a filmnyelvről, illetve a filmkészítésről magáról, hanem annak terjesztéséről is másként gondolkodik. Legújabb ötletével mindesetre a legjobb reklámot teremtette meg a május 12-én kezdődő 63 Cannes-i Filmfesztivál Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű válogatásába meghívott alkotásának.

A Film Socialisme (Szocializmus Film) előzetesének felgyorsított változata már napok óta fent van a világhálón, és a filmrajongók nem győzik kommentálni. A 101 perces teljes alkotást május 17-én mutatják be Cannes-ban, és aznaptól a Filmotv.com honlapon is látható lesz 48 órán keresztül. Május 19-től pedig a francia mozik is műsorukra tűzik a legújabb Godard-filmet.

Godard szándékai ellenére a netes vetítés nem lesz ingyenes, hanem egy átlagos francia mozijegy árába, hét euróba fog kerülni. Az igazgató szerint a kétnapos internetes forgalmazásból nem kívánnak anyagi hasznot húzni, a 48 óra arra nem is lenne elég, de elvi kérdésnek tartják, hogy a nézők az interneten is fizessenek egy film megtekintéséért.

A Film Socialisme egy Földközi-tengeri hajóút történetén keresztül a szabadság, egyenlőség, testvériség kérdéskörét vizsgálja. Jean-Luc Godard hatodik alkalommal kapott meghívást a cannes-i filmfesztiválra, ahol még egyszer sem nyert díjat. Előző filmjét, a 2004-ben forgatott A mi zenénk című alkotást versenyen kívül mutatták be Cannes-ban.Kapcsolódó