Hollywoodi filmesek Panahiért


Az Európai Filmakadémia után hollywoodi filmesek is kiállnak a bebörtönzött iráni rendező, Jafar Panahi mellett. A kiáltvány aláírói közt ott találjuk Steven Spielberget, Robert De Nirót, Robert Redfordot és Francis Ford Coppolát is. (EST.hu)

A Panahi szabadon bocsátása érdekében írt petíciót a neves amerikai alkotók az iráni kormánynak juttatták el a napokban. „Szolidaritást vállalunk filmes kollégánkkal és elítéljük fogva tartását. Határozottan felszólítjuk az iráni kormányt, hogy azonnal engedjék szabadon Panahi urat. Mint a művészeket mindenütt, Iránban is inkább ünnepelni, nem pedig cenzúra alá vetni, bebörtönözni és elnyomni kéne a filmrendezőket” – olvasható a tiltakozó kiáltványban, amit filmkészítők és színészek írtak alá. A fent már említett hollywoodi nagyágyúkon kívül az aláírók között olyan további nagy neveket találunk, mint Martin Scorsese, Joel és Ethan Coen, Ang Lee, Oliver Stone vagy Michael Moore dokumentumfilmes.

Jafar Panahit még március 1-jén tartóztatták le teheráni otthonában családjával és mintegy 15, az ellenzék körébe tartozó vendégével együtt. A filmes ugyanis nyíltan támogatja a konzervatív Mahmúd Ahmadinezsád elnök ellenzékét. Panahit tavaly nyáron egyszer már rövid időre őrizetbe vették családjával együtt, amikor részt vett az Ahmadinezsád vitatott újraválasztása miatt kirobbant tüntetések halálos áldozataira emlékező ellenzéki rendezvényen. Azóta a filmes nem hagyhatta el Iránt – a tilalom miatt nem utazhatott ki például az országból februárban, bár díszvendégnek meghívták a 60. Berlini Filmfesztiválra.

Azóta az iráni hatóságok csak annyit közöltek az üggyel kapcsolatban, hogy Panahi letartóztatásának semmi köze nem volt ahhoz, hogy művész, és hogy nem politikai okokból került rá sor. Állításuk szerint a rendezőt több bűncselekménnyel vádolják, és ezért rendelte el elfogatását a bíróság.Kapcsolódó