TIFF 2010: Bőséges lesz a Román Film Napja


Az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon a Román Film Napja bőségesebb lesz, mint valaha: rekord mennyiségű, azaz 18 nagyjátékfilmet és 19 kisjátékfilmet válogattak össze, melyek nagy részét a kolozsvári közönség láthatja majd először.

A Román Film Napja június 3-án veszi át az irányítást a fesztiválon, az első levetítendő film pedig Cristi Puiu Aurora című alkotása lesz, mely idén a Cannes-i Filmfesztiválon is szerepel az Un certain regard szekcióban. Filmjében Cristi Puiu nemcsak rendezőként és forgatókönyvíróként, hanem főszereplőként is megmutatja magát. Radu Muntean Marţi, după Crăciun-ja ugyancsak egyenesen Cannes-ból érkezik a kolozsvári fesztiválozókhoz.

Ugyancsak a Román Film Napja keretén belül lesz látható a Medalia de onoare (r.: Peter Călin Netzer) és a Felicia, înainte de toate (r. Răzvan Rădulescu és Melissa de Raaf), melyek egyben versenyfilmek is. További beválogatott alkotások: a Portretul luptătorului la tinereţe Constantin Popescu első nagyjátékfilmje, mely korábban az idei Berlinalén mutatkozott be, a Mănuşile roşii (r. Radu Gabrea), mely Eginald Schlattner azonos című regényén alapszik, valamint a Caravana Cinematografică (r. Titus Muntean), a 60-as évek Romániájában játszódó fekete komédia. Ezeken kívül olyan „már befutott” alkotásokat is vetítenek, mint a Eu când vreau să fluier, fluier (r. Florin Şerban), Francesca (r. Bobby Păunescu), valamint a Kapitalism – reţeta noastră secretă (r. Alexandru Solomon).

A rövidfilmek között is számos érdekes alkotást találunk: többek között megtekinthető lesz Adrian Sitaru Lord és Colivia c. kisfilmje (az utóbbit Berlinben díjazták), valamint Felméri Cecília Mátyás, Mátyás című animációs kisjátékfilmje is.

 Kapcsolódó