Tarantino lesz a velencei zsűrielnök


Quentin Tarantino, a Ponyvaregény és a Becstelen brigantyk rendezője vezeti majd a nemzetközi zsűrit a 2010. szeptember 1. és 11. között megrendezésre kerülő 67. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon – hozták nyilvánosságra a szervezők. (EST.hu)

A megtisztelő feladatot a direktor – aki egyébként állítólag lelkes rajongója az olasz mozinak – a tajvani filmestől, Ang Lee-től veszi át, aki a tavalyi évben döntött a fesztivál díjai, többek közt a nagy presztizsű Arany Oroszlán sorsáról (akkor a Lebanon című izraeli film kapta a fődíjat).

Habár az idei Oscaron Becstelen brigantyk című művével a legjobb rendezés és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában is jelölt alkotót már díjazták a másik nagy mustrán, a Cannes-i Filmfesztiválon (1994-ben a Ponyvaregénnyel elnyerte az Arany Pálmát), a velencei Lidón még sosem szerepelt egy munkája sem versenyben.

Cannes-ban egyébként 2004-ben (éppen tíz évvel győzelme után) Tarantino volt a nemzetközi zsűri elnöke, sőt később mesterkurzust is tartott a neves mustrán, ám a Velencei Filmfesztivál sem lesz teljesen idegen terep a számára: az elmúlt években több retrospektív vetítéssorozatot is ő vezetett fel és mutatott be a Mostrán.

A fesztivál szervezőinek nyilatkozata szerint a Kutyaszorítóban, a Jackie Brown, a Kill Bill 1. és 2. és a Grindhouse – Halálbiztos rendezője „a kortárs filmművészet nagy kreatív figuráinak egyike”, aki „talán az egyetlen amerikai szerző filmes, akiért úgy rajonganak világszerte, mint egy rocksztárért”.Kapcsolódó