Meghalt Dennis Hopper


Szombat reggel, 74 éves korában meghalt Dennis Hopper színészlegenda, Az amerikai barát és a Kék bársony sztárja, a Szelíd motorosok rendezője. Már hónapok óta tudni lehetett, hogy a művész prosztatarákban szenved. (EST.hu)

Hopper Kalifornia állambeli, venice-i otthonában távozott, barátaival és családtagjaival körülvéve. Menedzsere közleménye szerint a színész helyi idő szerint május 29-én, 8:15-kor hunyt el, prosztatarák szövődményei következtében. A sztár utoljára márciusban jelent meg a nyilvánosság előtt (akkor már nagyon leromlott állapotban), amikor csillagot kapott a hollywoodi Walk of Fame-en.

Az ikonikus sztár olyan legendás szerepeiről ismert, mint az 1969-es Szelíd motorosok, az Apokalipszis most vagy a Kék bársony című filmekben nyújtott alakítása. A kultikus Szelíd motorosokban nemcsak az egyik főszerepet játszotta, hanem ő is rendezte, illetve a film másik főszereplőjével, Peter Fondával közösen is írták a mozit, amit a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában annak idején Oscar-díjra is jelöltek. „Dennis vezetett be engem a pop art és az „elveszett” filmek világába. Beutaztuk Amerika országútjait és megváltoztattuk azt a módot, ahogy addig Hollywoodban a filmeket készítették. Megérintett a szenvedélye és a barátsága” – nyilatkozta közös munkájukról a TMZ nevű website-nak Peter Fonda.

Az 1936-ban Kansasban született Hopper 55 éven át tartó pályáján első fontosabb filmszerepét a legendás 1955-ös James Dean-moziban, a Haragban a világgal címűben kapta, majd ennek mentén a „hollywoodi öntörvényű” imidzsét alakította ki magának – elsősorban az italhoz és a drogokhoz való vonzódása segítségével. A Szelíd motorosokat követő újabb saját rendezése, az 1971-es Az utolsó mozifilm botrányai és a rendező- és színészkollégákkal egyéb forgatásokon történt összeütközései miatt tíz évre feketelistára került az Álomgyárban.

Csak a nyolcvanas években kapott ismét fontos szerepeket – a nagy visszatérést David Lynch Kék bársonya jelentette számára. Ezzel azonban csak karrierje rázódott helyre – magánélete továbbra is zűrzavaros maradt. Élete során például öt alkalommal is megnősült; utolsó feleségével, Victoria Duffyval (akivel – egyéb házasságaiból született három másik gyermeke mellett – egy közös kislányuk is van) idén szakított. Az elég rosszízű válási procedúra bírósági meghallgatásai már azalatt zajlottak, hogy – a tavalyi diagnózist követően – nyilvánosan is tudni lehetett Hopper állapotáról.Kapcsolódó