Kolozsvár a filmipar központjává válhat


A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Tudor Giurgiu javasolni fogja a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak, hogy támogassa anyagilag az Erdélyi Regionális Filmalap létrehozását, amely elsőként alakulna meg az országban. (erdély.ma)

Egy regionális filmalap létrehozása a helyi filmkészítőket és a nemzetközi együttműködéseket bátorítaná. A filmalap olyan produkciókat támogatna anyagilag, amelyet a városban vagy a város körzetében hoznak létre. A finanszírozandó filmeket átlátható és nyilvánosan megszervezett verseny keretében választanák ki – áll Tudor Giurgiu javaslatában.

Szófia, Belgrád és Győr példája alapján úgy becsüljük, hogy első évben az alap működtetéséhez 300 ezer euró lenne szükséges, ebből 5-10 film létrehozását lehetne finanszírozni – véli Tudor Giurgiu.

Azok a filmkészítők, akik a regionális filmalap támogatásában részesülnek, pénzt is hoznának a régiónak, ugyanis arra köteleznék őket, hogy minden, az alaptól kapott száz euró után 150-et a régióban költsenek el. Kolozsvár így a filmipar egyik fontos központjává válhatna.Kapcsolódó