Magyar filmek a moszkvai fesztiválon


Mészáros Márta Kéthly Anna-filmje mellett két magyar koprodukcióban készült alkotás, Pejó Róbert Látogatás és Srdjan Karanovic Besa – Az adott szó című munkája is indul a moszkvai filmfesztiválon a Szent György-díjért.

A csütörtökön kezdődő moszkvai seregszemle versenyprogramjában láthatja először a nemzetközi közönség Az utolsó jelentés Annáról című Mészáros Márta-filmet. A június 23-i moszkvai premieren Mészáros Márta, Eszenyi Enikő és Pataki Éva társ-forgatókönyvíró személyesen vesz részt.

Oroszország elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján további két magyar részvételű koprodukció is versenyez a fődíjért, a Szent György-szoborért: a legutóbbi filmszemle rendezői díjával jutalmazott Látogatás című osztrák-magyar-svájci koprodukció, amelynek rendezője Pejó Róbert, főszereplője Gryllus Dorka, valamint Srdjan Karanovic szerb-szlovén-francia-magyar koprodukcióban készült Besa – Az adott szó című játékfilmje kapott meghívást a moszkvai versenybe.

A Szent György-díjról Luc Besson francia rendező-producer elnökletével nemzetközi zsűri dönt, amelynek tagja Veit Heiduschka, Michael Haneke filmjeinek osztrák producere, továbbá Sharunas Bartas, Maria Mironova és Catalina Saavedra. Az ünnepélyes díjátadót június 26-án tartják az orosz fővárosban a Puskin filmszínházban.

A moszkvai filmverseny Berlin, Cannes és Velence mellett a FIAPF (filmproducerek nemzetközi szövetsége) által A-kategóriásnak minősített 13 nemzetközi filmfesztivál egyike.Kapcsolódó