Az univerzumot mutatja be az eddigi leghosszabb magyar 3D-s film


A csodálatos univerzum címmel mutatták be szerdán Nagykanizsán az eddigi leghosszabb, magyar gyártású háromdimenziós filmet. (MTI)

A premier a városi könyvtárban volt, ahol a film készítője, Gráner József a meghívottak számára a vetítéshez szükséges két projektort és az ezüstbevonatú vásznat felállította. A filmlexikonokban hiába keresné bárki a rendező nevét, ő ugyanis hobbiból készítette el a 47 perces – s így valószínűleg az eddigi leghosszabb magyar – háromdimenziós alkotást, amelyet polárszűrős szemüveggel tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Nagykanizsán élő alkotó elmondta: a naprendszerbeli bolygók világát és az űrkutatást bemutató 3D-s film gyakorlatilag sík fotókból és animációkból állt össze mozgóképpé. A több mint egy évig készült film 200 gigabájtnyi adatmennyiséget jelent. A tudományos filmek stílusában készült alkotás jóvoltából a nézők bepillantást nyerhetnek az univerzum bolygóinak rendszerébe, az animációk pedig a Földről felbocsátott űreszközöket mutatják be.

Az eddig próbavetítéseken játszott alkotás a napokban indul körútra. Először a budapesti Corvin moziban tesztelik, hogy kompatibilis-e a hollywoodi alkotások vetítésére készült technikával, majd valószínűleg a Planetáriumban láthatja a közönség. A Cinema City hálózata is érdeklődik a film iránt, így, ha megállapodnak, fővárosi és vidéki mozikban egyaránt bemutathatják a 3D-s filmet. A viszonylag könnyen telepíthető berendezéseknek köszönhetően azonban arra is megvan a lehetőség, hogy olyan településeken is vetítsék, ahol még mozi sincs.

Gráner József egyébként nem most ismerkedett meg a háromdimenziós technikával. Több mint tíz éve készít 3D-s fotókat, amelyekből országjáró kiállítást is rendezett a múlt évben. Számtalan képet szerzett be hasonló „megszállottaktól”, de ő maga is készített kétdimenziós fényképekből térhatású képeket, a filmhez szükséges számítógépes grafika egy részét pedig külső szakemberekre bízta. A filmkészítés – az amerikai mozikkal ellentétben – mindössze néhány millió forintos költségvetést igényelt.

A nagykanizsai filmgyártó tervei szerint – ha sikerül országos vetítéseket szervezni –, a bevétel egy részét jótékony célra kínálja fel. Létrehozott egy alapítványt, amellyel az árvízkárosultakat támogatja majd.

Gráner József nincs híján további terveknek sem, már elkészült néhány perc a következő filmből, ami az emberi testet mutatja be. Ígéri, a még legalább egy évig készülő, animációs technikát igénylő alkotás soha nem látott részletességgel és nagyítással láttatja majd az emberi szervezetet.Kapcsolódó