BuSho filmfesztivál először Nagyváradon


A Magyarországon már a rangos filmes események között számon tartott BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált idén Nagyváradon is megrendezik szeptember 1–3. között, mindhárom napon 18 és 23 óra között. Az 500 pályázó film közül a versenyprogramba bekerült 85 alkotás mellett különböző nemzetközi fesztiválok programjaiból válogatott filmeket is levetítenek a három nap alatt. A vetítéseket a Szabadság Moziban tartják, a váradi fesztivál szervezője a Metrion Egyesület. A vetítésekre ingyenes a belépés.

A BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál gondolata 2004 őszén született, majd alig egy évvel később már sikerrel lezajlott az első rendezvény. A fesztivál tehát eredetileg hiánypótlásként indult, hogy az egyre szaporodó rövidfilmes társadalom számára bemutatkozási lehetőséget biztosítson a magyar fővárosban, és nemzetközi mezőnyben bizonyíthassanak az ifjú tehetségek. Magyarországon augusztus 31-én, veszi kezdetét a fesztivál, amelyre immár a hatodik alkalommal kerül sor.A BuSho-ra idén három kategóriában (fikciós, animációs, kísérleti) közel félezer nevezés érkezett mintegy 53 országból.

Az előzsűri (Mag István, Gergely Zoltán, Rimóczi László, Patrovits Tamás) 85 filmet juttatott a versenyprogramba, amelyeket 15 versenyblokkba rendezve vetítenek le. A versenyprogramban 15 magyar film is van, és olyan ismert alkotások szállnak ringbe a nemzetközi mezőnyben, mint Kenyeres Bálint A repülés története, Alexei Alexeev Log Jam-je, vagy Géczy Dávid Stricik című filmje, amely a Filmszemlén nagyon megosztotta a közönséget.

A versenyfilmek mellett válogatást láthat a közönség több külföldi rövidfilmfesztivál legjobbjaiból (Brest, Brno16, CologneOFF, Shqip, Nachalo), valamint különböző filmes workshopok vetítései (életREklám, GomBuSho, Polifilm), valamint a Kodak Diákverseny és az első alkalommal megrendezett BuSho Vivaz spotverseny alkotásai is színesítik majd a programot.

Nagyváradon első alkalommal szervezik meg a fesztivált, sőt Romániában is most debütál a BuSho, melynek megnyitójára szeptember 1-jén 18 órakor kerül sor. A fesztivál három napja alatt összesen 15 órányi filmet nézhetnek meg az érdeklődők. A BuSho versenyprogram díjkiosztójára szeptember 4-én este kerül sor Budapesten, ahol átadják a Metrion Egyesület Nagyvárad-díját is az egyesület által legjobbnak ítélt alkotásnak.Kapcsolódó