Háromdimenziós mozi szemüveg és vászon nélkül Háromdimenziós mozi szemüveg és vászon nélkül

Háromdimenziós mozi szemüveg és vászon nélkül

Vetítővászon és különleges szemüveg nélkül nézhető háromdimenziós képmegjelenítő-rendszert dolgoztak ki orosz mérnökök, akik szerint a levegőben létrehozott térhatású látvány nagyon élethű. (MTI)

Konsztantyin Polikarpov és Mihail Iljin voronyezsi mérnökök egy amerikai ötlet alapján építették meg a háromdimenziós vetítő működő prototípusát. Érdeklődésüket a Csillagok háborúja című filmben látott jelentet keltette fel, amikor Leia hercegnő segélykérő üzenete a levegőbe vetítve 3D-s változatban jelenik meg.

A voronyezsi találmány lényege, hogy a háromdimenziós filmet tükrök segítségével egy speciális párafelhőre vetítik. Ez a megoldás egyszerűnek hangzik, de a nehézséget többek között a vászonként működő, megfelelő sűrűségű párafelhő előállítása okozza. A mérnököknek ezért a tudományok egészen új területeivel is meg kellett ismerkedniük, hogy végül három év munkájával elérjék a szükséges hatást.

Állításuk szerint a megoldás több szempontból is jobb, mint az amerikai: sokkal egyenletesebb párafelhővel, torzításmentes képet hoztak létre, ráadásul a szerkezet energiafelhasználása is lényegesen kisebb. Az amerikai tervekben leírt megjelenítő felépítése állítólag dollármilliókba kerülne, az orosz vetítőhöz használt alkatrészek viszont a barkácsáruházakból is beszerezhetők.

A két feltaláló a különleges vetítőt a jövő héten mutatja be egy tudósokból álló testületnek – írta a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat