Kiosztották a BuSho díjait


A 2010-es a BuSho rövidfilmfesztiválon minden fődíjat megnyert a Bulkin utolsó napja című orosz film, melyben egy köztisztviselő házról házra jár olyan emberekhez, akiknek aznap kell meghalniuk, és egy kérdőíven ki kell pipálniuk azt a részt, hogy „tökéletesen elégedett voltam az életemmel”. Ivan Szergejevics Bulkin viszont ezt visszautasítja... Alekszej Andrianov rendező helyett a Vörösmarty moziban lezajlott díjátadón a kitüntetést Ivan Lopatin producer vette át.

Az ezüst BuSho-díjat egy tízperces indiai szatíra nyerte: Shumona Banerjee Kusum (Virágbimbó) című filmje egy fiatal transzvesztita prostituált és egy erősen depresziós angoltanár fura viszonyába enged betekintést. A fesztivál bronz BuShóját a spanyol Eduardo Chapeto-Jackson A vég című 29 perces alkotása kapta, mely egy reális veszélyen alapuló disztópia.

A szervezők tapasztalatai szerint a legnagyobb érdeklődést a fesztiválon a versenyprogram váltotta ki, de sok Magyarországon élő külföldi néző érdeklődött az angol feliratos Bacsó- és Kállai-retrospektív iránt is. A magyar munkák közül három is kapott elismerést: Maly Róbert lett a legjobb operatőr Az ulmi szabó című film képeiért, Ágói Krisztina Ez titok az ilyesmi… című animációja pedig két díjat is nyert (a legjobb ötlet és a nagyváradi Szabadság mozi különdíja); a diákzsűri ezenkívül különdíjjal értékelte Alexei Alexeev Log Jam című, lassan kultikussá váló művét is. A 6. BuSho augusztus 4-én, szombaton este az ünnepélyes díjkiosztóval zárult, de néhány vetítésre még vasárnap is sor került.

További díjazottak:

 • Legjobb némafilm (a legjobb kísérleti kategória helyett): La carte / A képeslap (r.: Le Lay Stefan, Franciaország)
 • Legjobb animáció: Benigni (r.: Jasmini Ottelin, Elli Vuorinen, Pinja Partanen, Finnország)
 • Legjobb vígjáték: Uwe + Uwe / All change please (r.: Lena Liberta, Németország)
 • Legjobb alakítás: Mareille Labohm – Kaas / Sajt (r.: Vanesa Abajo Perez, Hollandia)
 • A zsűri különdíja: La Culpa del Otro / Amikor szembesülsz a fájdalommal (r.: Ivan Ruiz Flores, Spanyolország)
 • A diákzsűri különdíja: Ő soha nem tenné meg (r.: Anartz Zuazua, Spanyolország)
 • A BuSho spotverseny eredményei:
 1. Riskó Zoltán: Felesút
 2. MeRiGalli: Üllői út 4.
 3. Samuel Vangerven: Sleep Walker
 4. Közönségdíj: Zsély Csilla: Zúzós volt a nyár?


Kapcsolódó