Moldoványi Ferenc az Európai Filmakadémia tagja lett Moldoványi Ferenc az Európai Filmakadémia tagja lett

Moldoványi Ferenc az Európai Filmakadémia tagja lett

Meghívta tagjai sorába Moldoványi Ferenc filmrendező-producert az Európai Filmakadémia (EFA). (MTI)

Az 1989-ben alapított Európai Filmakadémiát negyven európai filmes hívta életre, hogy a kontinens filmgyártásának ügyét előre mozdítsa. Az alapítók között van az azóta elhunyt Ingmar Bergman, a berlini székhelyű szervezet első elnöke, valamint Wim Wenders, Pedro Almodóvar, Theo Angelopoulos, Bernardo Bertolucci, Claude Chabrol, Federico Fellini, Stephen Frears, Marcello Mastroianni, Jirí Menzel, Nyikita Mihalkov, Szabó István, Mikis Theodorakis és Andrzej Wajda. Az EFA jelenleg 2300 európai filmkészítőt tömörít, köztük 41 magyar művészt.

Moldoványi Ferenc 1990-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskola rendező szakán, majd filmes tanulmányait Párizsban folytatta. Számos dokumentum- és dokumentum-játékfilmet készített. Munkái sikerrel szerepeltek többek között a berlini, a locarnói, a Karlovy Vary-i, a montréali, a mannheimi, a washingtoni, a denveri és a puszani nemzetközi filmfesztiválokon.

Filmjeit öt kontinens 52 országban mutatták be, és több mint 40 szakmai elismeréssel díjazták. Tavaly a rendező gyermekjogokért végzett filmes tevékenysége elismeréseként a UNICEF Nagyrabecsülésének Csokrát vehette át Sir Roger Moore üzenetével.

A négy kontinensen, nemzetközi koprodukcióban forgatott dokumentum-játékfilmje, az Another PlanetMásik bolygó 43 ország több mint 60 filmfesztiválján szerepelt sikerrel, és 18 díjat nyert el.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat