Cineclassics: programok Szabó István védnökségével


A CineFest filmtörténeti sorozata, a CineClassics, melynek védnöke az Oscar-díjas Szabó István, konferenciákkal, kiállításokkal és filmvetítésekkel várja az érdeklődőket. Csütörtökön és pénteken három ritkaságot mutatunk be Miskolcon, Korda Sándor és Kertész Mihály Bécsben készült némafilmjeit, Darvas Ferenc élő zongorakíséretével, a Miskolci Galéria Kondor termében.

Ausztriában számos nagyszabású, látványos némafilm készült az I. világháború után magyar résztvevőkkel. A Budapestről menekült Korda Sándor a Vita Filmtől 1922-ben kapott megbízást a bibliai tárgyú Sámson és Delila (Samson und Delila, Korda Sándor, 100 perc, péntek, 11.00) megrendezésére. Korda előtt a nagy hollywoodi és olasz történelmi drámák lebegtek példaként, és a némafilm nemzetköziségét kihasználva (csak az inzerteket kellett lefordítani) világsikerben bízott. A film viszonylag szép bevételt hozott, Dél-Amerikától Afrikán át Ausztráliáig sok országban vetítették. A főszerepeket Korda Sándor első felesége, Maria Korda, Franz Heterich és a későbbi Oscar-díjas magyar színész, Lukács Pál (Paul Lukas) játsszák. A gyártás szinte minden területén felbukkan magyar résztvevő: az egyik forgatókönyvíró Vajda László, az egyik operatőr Farkas Miklós, a látványtervező pedig Ferenczy Sándor volt.

Az 1925-ös Párizsi játékszer (Das Spielzeug von Paris, Kertész Mihály, 100 perc, csütörtök, 23.00) Margery Lawrence regénye alapján készült. A főszerepet Lili Damita játssza, akit Samuel Goldwyn a film megnézése után meghívott Hollywoodba. A Sascha Film, az osztrák mozi úttörőjeként számon tartott Alexander Kolowrat cége a film nagy sikere után további filmeket rendelt Kertész Mihálytól.

Az ifjú Medardus (Der junge Medardus, Kertész Mihály, 84 perc, péntek, 23.00) Arthur Schnitzler darabján alapul, forgatókönyvét Vajda László írta. A Kolowrat és Kertész Mihály közti együttműködés egyik legsikeresebb darabja volt. A napóleoni időkben játszódó filmben több kolozsvári színész felbukkan, így Janovics Jenő egykori sztárjai, Esterházy Ágnes, Várkonyi Mihály, továbbá Szőreghy Gyula, Hegyesi Mari és mások.Kapcsolódó