Románia román szemmel: vetítéssorozat a Terror Háza Múzeumban


Kerekasztal-beszélgetésekkel kísért vetítéssorozatot indít Románia román szemmel címmel péntektől a budapesti Román Kulturális Intézet (RKI) és a Terror Háza Múzeum; az első bemutatott film a Forradalmárok (A fost sau n-a fost?) című alkotás lesz.

A sorozat célja, hogy a kortárs román filmművészet egyedi perspektívájából mutassák be a közvetlen múltat és a romániai átmeneti társadalmat. A Terror Házában zajló vetítéseket a tervek szerint minden alkalommal román és magyar filmesek beszélgetése kíséri.

Péntek délután Brindusa Armanca, a Román Kulturális Intézet vezetője és Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója közösen nyitja meg a filmklubot, melynek közönsége aznap Corneliu Porumboiu Forradalmárok című filmjével ismerkedhet meg; a román rendező elgondolkodtató munkája a hazafiasság, a becsvágy és a lelkiismeret mibenlétét kutatja. Porumboiu alkotása nagy sikert aratott többek között a szarajevói, a helsinki, a telluride-i, a torontói, a Karlovy Vary-i és koppenhágai filmfesztiválon, a cannes-i mustrán pedig elnyerte az elsőfilmeseknek járó Aranykamera, valamint a Label Europa Cinemas-díjat.

A vetítést kerekasztal-beszélgetés követi; Schmidt Mária Corneliu Porumboiuval, Török Ferenc rendezővel és Gelencsér Gábor filmesztétával beszélget arról, hogyan látják a világot a vasfüggöny lebontása után.

A havi rendszerességgel jelentkező sorozat filmjeit eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik majd, a rendezvény online közvetítése pedig a Terror Háza Múzeum honlapján lesz követhető.Kapcsolódó