Újra Film.dok fesztivál


Október 4. és 10. között Csíkszereda, a Csíki Játékszín idén negyedik alkalommal lesz házigazdája a Film.dok Magyar-Román Dokumentumfilm-fesztiválnak. A 2004-ben indult Film.dok-ot eddig öt alkalommal rendezték meg. Miután a 2009-es szemle pénzügyi okokból elmaradt, idén hatodik alkalomal mérettetnek meg az alkotások.

A fesztiválra az elmúlt három évben készült, a Film.dok-ra korábban nem jelölt dokumentumfilmeket nevezhették a következő kategóriákban: néprajzi, antropológiai film, tudományos-ismeretterjesztő film, történelmi, képzőművészeti és irodalmi témájú, természettel foglalkozó dokumentumfilm, portréfilm, valamint kísérleti-fikciós elemekkel készített dokumentumfilm, és a fenti kategóriákba nem sorolható dokumentumfilm. Az augusztusig beérkező pályázatokat az előzsűri feszített tempóban bírálta el. Döntésük alapján a több mint 150 beérkezett filmből 47 mű maradt a szoros élmezőnyben, 32 magyar, 11 erdélyi magyar és 4 román alkotás.

A fesztiválon idén változik a zsűri összetétele és kissé más lesz a kísérőprogramok sora is. Sára Sándor elfoglaltsága miatt nem tudta idén vállalni az elnöki tisztséget, helyette a dokumentumfilm-szakma ismert személyisége, Gulyás Gyula rendező vállalta a zsűri elnökségét A zsűri tagjai: Balogh László, az MTV kuratóriumának alelnöke valamint Vivi Drăgan Vasile, az egyik legismertebb román dokumentumfilmes, és Ráduly Róbert polgármester. Az előző évek gyakorlatával ellentétben, idén a fesztivál vezetősége, Beke Mihály András és Farkas György is részt vesz a döntéshozatalban. A tervezett program szerint naponta 10-18 óráig láthatók a versenyfilmek, a díjakat 9-én, szombaton 19 órakor osztják ki.

Immár hagyomány, hogy a Film.dok minden évben vendégül lát egy fesztivált. Idén a kísérőprogramok között a lakitelki kistérségi és kisközösségi televíziók szemléje mutatkozik be kilenc alkotással Csíkszeredán, október 4-én, 10-12 óráig a Csíki Játékszínben. Kedden és csütörtökön 18 órától irodalmi esten vehetnek részt az érdeklődők, míg pénteken 18 óra 45 perctől 24 óráig információs filmeket vetítenek a számukra.

A fesztivál díszvendége az idei díjkiosztó ünnepségen Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke, Szőcs Géza kulturális államtitkár és Kelemen Hunor román művelődésügyi miniszter lesz, valamint képviselteti magát és díjat ad a Film.dok médiapartnereként az MTV és a Duna Televízió.Kapcsolódó