Izgalmas német filmekkel jön a 15. Szemrevaló Filmfesztivál


2010 októberében a budapesti Goethe Intézet immár 15. alkalommal rendezi meg a Szemrevaló Filmfesztivált, amely a legfrissebb, legizgalmasabb német filmeket hozza el a magyar közönségnek. Újdonság, hogy a filmeket ezúttal nemcsak a budapesti mozikban (Művész mozi, Örökmozgó Filmmúzeum, Cirko-Gejzír), hanem Európa 2010-es Kulturális Fővárosában, Pécsett, is megnézhetik az érdeklődők. A vetítések október 6-10. között zajlanak Budapesten, s október 14-17. között Pécsett.

Október 6-án, a fesztivál nyitóestjén a Soul Kitchen című hamburgi multikulti-vígjáték lesz látható, amelyért Fatih Akin 2009-ben elnyerte a Velencei Filmfesztivál zsűrijének különdíját. Az idei fesztivál tematikus súlypontja a kultúrák együttélése; ennek jegyében érkezik Magyarországra Burhan Qurbani – berlini muszlim fiatalokról szóló – Saháda című filmje, illetve Feo Aladag Az idegenje. A film főszereplője az a Sibel Kekilli, aki már az utóbbi évek egyik kultikus német filmjének a Fallal szembennek is főszereplője volt.

Mind Az idegen c. film, mind Sibel Kekilli számos díjat kapott már idén Németországban, s a filmet a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscar-díjért folyó versenyre is benevezték. A két film rendezőjével alkotásaik vetítését követően az érdeklődők személyesen is beszélgethetnek. (Saháda: október 7., 20.30, Budapest, Művész mozi; Az idegen: október 14., 20.00, Pécs, Apolló mozi) Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője, és Pálos György filmrendező vesznek részt a Hans-Christian Schmid Vihar című politikai drámáját követő beszélgetésen. A film a balkáni háborús bűnök feltárásáról és a Hágai Nemzetközi Bíróság működéséről szól. (Vihar: október 8., 20.00, Budapest, Művész mozi)

Idén először a fesztivál részletes programját tartalmazó honlap is várja az érdeklődőket, akik a www.goethe.de/szemrevalo oldalon tájékozódhatnak a teljes kínálatról: a filmekről, a fesztiválvendégekről és a kísérő-rendezvényekről.

A Goethe Intézet ajándéka a pécsieknek: A pécsi Apolló moziban zajló vetítések ingyenesen látogathatók. A szervezők nagy érdeklődésre számítanak, ezért kérik, hogy 0 forintos jegyüket előre váltsák meg a nézők.Kapcsolódó