Az idén is lesz Metrion Animációs Filmfesztivál Az idén is lesz Metrion Animációs Filmfesztivál

Az idén is lesz Metrion Animációs Filmfesztivál

Az idén is lesz Metrion Animációs Filmfesztivál Nagyváradon. A MAFF október 27. és 31. között zajlik a Fekete Sas-palotabeli Szabadság moziban. A filmvetítés mellett előadások és más kulturális programok színesítik majd az eseménysort.

A harmadik alkalommal megrendezett MAFF-on két versenyszekció lesz: animációs filmmel és plakáttal lehet majd benevezni. Az idei fesztivál témája: Bábel tornya. Balázs Zoltán, a Metrion alelnöke, a Reggeli Újságnak elmondta: „Igyekszünk mindig univerzális történetet választani. Hogy most miért épp Bábel tornya? Bábeli zűrzavarban élünk, sokszor ugyanazon nyelven beszélő, ugyanabban a régióban élő, azonos kultúrájú emberek sem értik meg egymást. Mindenki a saját nótáját fújja. Másfelől szembesülhetünk a globalizációval. Mindent angolosítunk, az üzletek, bárok nevei sok helyütt csak angolul vannak kiírva. Angolosodik minden. Tesszük mindezt önként, nem pedig kényszerhelyzetben.”

Az adott témát minden alkotó szabadon dolgozza föl, saját stílus, szempont szerint fejezheti ki gondolatait, csak technikai kritériumoknak kell eleget tenni. A metrionosok szeretnék növelni az előadások számát. A filmblokkok előtt valaki mindig tart majd ismertetőt. Neves filmes szakembereket óhajtanak meghívni – többek között Lengyelországból, Szlovákiából, Magyarországról. Szeretnék, ha mindenki a saját anyanyelvén beszélne, s tolmács fordítaná a mondandóját.

A metrionosok célja: motiválni az animációsfilm-készítést. Éppen ezért értékes díjakat osztanak ki az idén. Animációs film kategóriában a fődíj mellé háromezer lej pénzjutalmat adnak, a plakát szekció legjobbja pedig ezerötszáz lejt kap. A Metrion-díjat az kapja meg, aki segítette a szervezők munkáját, aki sokat tett az animációért. Éltes Barna sepsiszentgyörgyi szobrászművész faragja meg a MAFF-szobrot, mely alkotást valahol a Szabadság mozi környékén helyezik majd el. A neves fiatal szobrász faragja a díjakat is.

Balázs Zoltán megemlítette: úgy tervezik, a jövő esztendei MAFF-nak legyen a témája: a gladiátor, hiszen az élet harc, amit meg kell harcolni. Ha valaki tenni akar valamit, nem elég a jószándék meg az akarat, mindenért alaposan meg kell küzdeni.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat