Filmklub a filmkritikáért


Harmadszor is elindul a budapesti Örökmozgóban a Filmklub a filmkritikáért nevű sorozat, Csejk Miklós és Tanner Gábor filmkritikusi filmklubja. A kritizálandó művek közt ezúttal elsősorban klasszikus alkotások találhatóak.

A Filmklub a filmkritikáért érdekessége, hogy a műhelymunka keretében nemcsak nézhetjük a mozgóképeket, hanem írhatunk is róluk. A foglalkozásokra kéthetente hétfőn kerül sor: 19 órától kezdődik a beszélgetés az előző heti filmről és a kritikák értékelése, este 8-tól pedig jön a vetítés. A legjobb írások megjelenhetnek a Muszterben vagy a Filmkultúra online kiadásán. A szervezők hangsúlyozzák, hogy természetesen azt is szívesen látják, aki nem szeretne írni, csak nézni és hallgatni. Jelentkezni az Örökmozgó pénztárában váltható 5 ezer forintos bérlet megvásárlásával, majd egy – az azon olvasható címre elküldendő – e-mail megírásával lehet.

A korábbi kortárs művek után ezúttal a hatvanas-nyolcvanas években készült klasszikus filmalkotások kerülnek a kritikusaspiránsok górcsöve és tolla alá – közülük több is valamely halhatatlan irodalmi alkotás adaptációja. Megkritizálhatjuk Luchino Visconti Albert Camus alapján forgatott Közönyét, az Anthony Shaffer színdarabja alapján készült A mesterdetektív című 2007-es film 1972-es eredetijét, egy García Márquez-feldolgozást Ornella Mutival és az Egy romantikus angol nő című romkomot. Kivételt a Meghalni a szerelemért című francia szerelmi dráma képez, az abszolút kakukktojás pedig a Filmjelenlét, egy magyar dokumentumfilm.

Részletes program:

  • Szept. 20.: Közöny (Lo straniero, r.: Luchino Visconti, 1967)
  • Okt. 4.: A mesterdetektív (Sleuth, r.: Joseph L. Mankiewicz, 1972)
  • Okt. 18.: Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája (Crónica de una muerte anunciada, r.: Francesco Rosi, 1987)
  • Nov. 8.: Filmjelenlét (r.: Dénes Gábor, 1982)
  • Nov. 22.: Egy romantikus angol nő (The Romantic Englishwoman, r.: Joseph Losey, 1975)
  • Nov. 29.: Meghalni a szerelemért (Mourir d’aimer, r.: André Cayatte, 1971)
  • Dec. 6.: Megbeszélés, filmvetítés nélkül


Kapcsolódó