Magyar animációk az Anim’est-en


„Közép-Európa egyik legfontosabb animációs nemzeteként” Magyarország a díszvendége a holnap kezdődő bukaresti nemzetközi animációs filmfesztiválnak, az Anim’est-nek. A válogatásban félszáz magyar animációt tűznek műsorra.

A román főváros közönségének alkalma nyílik, hogy felfedezze az elmúlt öt évtizedben Magyarországon készült animációk gyöngyszemeit. Macskássy Gyula, Reisenbüchler Sándor és Richly Zsolt 60-as években készült világhírű alkotásaitól kezdve Rofusz Ferenc Oscar-díjas A légy (1980) és Szilágyi Varga Zoltán berlini versenyfilmként bemutatkozott Jegyzőkönyv (2006) című művén át Bertóti Attila és Cakó Ferenc legutóbbi rövidfilmjéig tartó mozgalmas időszakot öleli fel a nagy ívű válogatás. A rövidfilmek mellett műsorra tűzik Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező Fehérlófia (1981) és Ének a csodaszarvasról (2002) című egészestés rajzfilmjeit, Kovásznai György Habfürdő című felnőtteknek készült, társadalom- és korrajzát 1980-ból, valamint a közelmúlt elsöprő fesztivál- és mozisikerét, Gauder Áron Nyócker!-ét (2004).

Az Anim’est szervezői az Oscar-jelölt M. Tóth Gézát hívták meg a nemzetközi zsűribe és négy rangos díjakkal jutalmazott rövidfilmjét is műsorra tűzik Bukarestben.

A magyar animáció világhírű alkotói mellett, a legfiatalabbak, a MOME növendékeinek munkáit is megismerheti a román közönség. Az egyetemisták alkotásaiból összeállított „Best of MOME” válogatásban 20 magyar animáció lesz látható.

A bukaresti Anim’est-et idén rendezik meg ötödik alkalommal. A Magyarországra fókuszáló különprogram a Bukaresti Magyar Intézet, a MOME és a Magyar Filmunió szervezésében valósul meg.Kapcsolódó