Oscar-díj: 55 alkotást neveztek a legjobb idegen nyelvű film díjára


Összesen 55 filmet neveztek idén a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért folyó versenybe. (MTI)

Az egyes országok hivatalos nevezései közé helyi kasszasikerek – mint az Utórengés című kínai katasztrófafilm –, fesztiválnyertesek – mint az Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Bunmi bácsi, aki emlékszik előző életeire) című, Arany Pálma-díjas thaiföldi produkció – és meglepetésfilmek is bekerültek. Utóbbira jó példa az olasz versenyfilm, Paolo Virzi La prima bella cosa című munkája.

A Variety szerint az Alejandro Gonzalez Inarritu rendezte Biutiful című mexikói alkotás az esélyesek élvonalába tartozik. Mint a szaklap emlékeztetett rá, ebben a versenyben az sem mindegy, melyik forgalmazó képviseli Észak-Amerikában az érintett filmeket. Az öt tavalyi Oscar-jelölt közül hármat forgalmazott a Sony Pictures Classics, köztük a végül győztesnek kikiáltott El secreto de sus ojos című argentin produkciót is.

A Sony idén ismét nagy energiát fordít az általa forgalmazott külföldi filmek kampányára. A stúdió képviseli többek között az idei cannes-i nagydíjas francia filmet, a Des hommes et des dieux című drámát, a Velencében és Torontóban nagyra értékelt kanadai Incendies című filmet és a dél-afrikai Life Above All című alkotást is, amely szintén Cannes-ban aratott sikert.

Ugyanakkor a fesztiválsiker nem feltétlenül jelent előnyt a nevezett filmek rostálásakor – emlékeztetett a hollywoodi szaklap. Magyarország szeptemberben Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című filmjét küldte az Oscar-versenybe. Egy másik magyar vonatkozás, hogy Szabó Gábor személyében magyar az operatőre a Tirza című filmnek, amelyet Hollandia nevezett az Oscar-díjra.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint több körben szűkítik le a nevezettek körét végül arra az öt alkotásra, amelyek bekerülnek a 2011. január 25-én nyilvánosságra hozandó Oscar-jelöltek közé. A filmakadémia 83. ünnepélyes díjátadóját 2011. február 27-én, vasárnap tartják Los Angelesben.


Címkék

Kapcsolódó