Kína bojkottálja a Tokiói Filmfesztivált


Kína egy „szuverenitását érintő kérdés miatt" visszalépett a 23. Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon való részvételtől, tiltakozásul amiatt, hogy Tajvan delegációját nem „kínai Tajpej", vagy „Tajvan, Kína" néven nevezték meg. (MTI)

A kínai küldöttség egyben azt is jelezte, hogy bojkottálja a fesztivállal kapcsolatos többi rendezvényt is – számolt be a történtekről a Global Times című kínai lap. A kínai delegáció vezetője Csiang Ping (Jiang Ping) a fesztivál vasárnapi megnyitójának kezdete előtt közölte, hogy ragaszkodnak a tajvaniak hivatalos megnevezésének nemzetközi kulturális és sportrendezvényeken – Peking nyomására – rendszerint elfogadott formájához, de a japán rendezők nem voltak hajlandók a felszólításnak eleget tenni.

„A dolognak semmi köze tajvani honfitársainkhoz, ez a szervezők hibája” – húzta alá Csiang, aki egyben az Állami Rádió, Film és Televízió Főhivatal (SARFT) vezérigazgató-helyettese. Véleménye szerint a rendezők ezzel burkoltan megsértették az „egy Kína” elvet. A helyi sajtó úgy tudja, hogy kilenc, vagy tíz kínai nyelvű film vetítése marad el, de állítólag a Zongora a gyárban című versenyben marad.

A tajvani delegáció vezetője újságíróknak azt mondta, a művészetet el kellene választani a politikától, s megerősítette, hogy a korábbi gyakorlathoz hasonlóan, ezúttal is Tajvan képviseletében jelentkeztek a fesztiválra. A hétfői tajvani sajtó ingerülten reagált a történésekre, és ismertette az elnöki hivatal közleményét, amely hangsúlyozza, hogy egy nemzetközi kulturális eseményről van szó, amelyet nem kormányzati szervezetek rendeztek. A tajvani China Times idézi Vu Ten-ji (Wu Den-yih) kormányfőt, aki „arrogánsnak” nevezte a kínai delegációt, vezetőjének kijelentéseit pedig idejétmúltnak minősítette. Csiang szóhasználata felett már eljárt az idő – mondta, s kifejezte reményét, hogy Peking megfelelően a helyére teszi az ügyet.

A kínai kulturális delegáció vezetőjének döntése minden bizonnyal elsősorban Japánnak, a japán rendezőknek szólt, mivel Peking és Tokió viszonya az utóbbi időben rendkívül érzékennyé vált.Kapcsolódó