Kihirdették a Youtube-verseny győzteseit


A legnívósabbnak ítélt videókat helyi idő szerint csütörtök este tették közzé a múzeum Fifth Avenue-n található, Frank Lloyd Wright által tervezett emblematikus épületében, amelynek belső rotundájában és homlokzatán ki is vetítették az alkotásokat.

A díjazottak között volt a Die Antwoord dél-afrikai hiphop formáció Zef Side című videóklipje, Sean Metelerkamp vizuális művész alkotása. Szintén a legjobbak közé választották a Sao Pauló-i Jarbas Agnelli Birds on the Wires című videóját, valamint a londoni Remi Weekes és Luke White Seaweed című rövid alkotását, melyen egy nyújtózkodó férfi látható. A győztesek között van a cseh Martin Kohout Moonwalk című videója is. A Berlinben élő 26 éves művész elmondása szerint négy nap alatt készítette a videót, amelyen a videólejátszó kezelősávja megsokszorozódik, egy végtelenbe nyúló lépcsőt képezve. A legjobb 25 videó összesen 39 művész alkotása 14 országból.

Richard Armstrong múzeumigazgató közleményében úgy fogalmazott, hogy a kiállítás az online videót ünnepli mint művészeti formát, valamint „az internet erejét, hogy katalizálja és terjessze a digitális média új formáit”.

A neves zsűri több mint 90 ország 23 ezer videójából választotta ki a végső listán szereplő 125 művet. Ezek alkotói között vannak diákok, videó- és fotóművészek, filmesek, zeneszerzők, programozók és egy amerikai női sakkvilágbajnok is. „Ezek a videók a műfajok és a technikák teljes körét képviselik, amelyek jellemzőek erre a portálra. Az eredmény egy végső, felülmúlhatatlan YouTube lejátszási lista” – fogalmazott Nancy Spector főkurátor és zsűrielnök.

A tizenegy tagú zsűriben helyet kapott többek között Laurie Anderson amerikai zenész és performanszművész, Darren Aronofsky hollywoodi rendező, Douglas Gordon skót képzőművész, Stefan Sagmeister osztrák grafikus-dizájner és Murakami Takasi japán képzőművész.Kapcsolódó