Hanno Höfer egészestés dokumentumfilmet tervez


Hanno Höfer filmrendező (Mesék az aranykorból) és zenész első egészestés dokumentumfilmjén dolgozik (Fântâna tinereţii / A fiatalság forrása), mely a kommunista rezsim alatt tevékenykedő Gerovital doktorról szól, aki rájött az öregedés folyamatát lelassító titokra. (FNE)

A 70-es évek hangulatát idéző A fiatalság forrása tárgyilagos, de mégis humoros módon mutatja be Románia kommunista korszakának egyik legnépszerűbb és legellentmondásosabb márkájának mítoszát. A filmben láthatóak lesznek a Román Televízió, a Nemzeti Filmarchívum és a Sahia Studió archívumából előásott felvételek is, riportok, hírek, reklámok. Több interjút is láthatunk majd, melyekben Gerovital doktor ismerőseitől, szaktársaitól és a kommunista párt képviselőitől kezdve egészen a fiatalító kezeléseket kihasználó hírességekig mindenki megszólal.

A Mobra Films berkeiben készülő dokumentumfilm 2010 nyarán 87 738 euró támogatást kapott a Román Nemzeti Filmközponttól (CNC), a végső költségvetést viszont 261 000 euróra becslik. Höfer elmondása szerint még korai megítélni, hogy pontosan mekkora lesz a film végleges költségvetése, hiszen rengeteg archív anyagra lesz szükség, emellett pedig még friss felvételeket is készítenek.

A forgatási időszak pontos dátuma és hossza sincs még leszögezve, ugyanis nagyban függ attól, hogy mennyi használható archív anyagot találnak. A filmet Romániában és külföldön forgatják, 16 mm-es filmre, hogy megőrízzék az archív felvételek stílusát.

A projektet egy szófiai pitchingen, a Sunnyside of the Doc-on is bemutatták, ahol a résztvevők nagy érdeklődéssel fogadták. A film producere, Cristian Mungiu további co-producereket keres.

 Kapcsolódó