Wenders filmben tárná fel a papok pedofilügyeit


Wim Wenders akár a filmművészet eszközeivel is segítené a katolikus papok pedofíliaügyeinek feltárását. (MTI)

A német filmrendező, az Európai Filmakadémia elnöke erről a tervéről az Európai Parlamentben beszélt, ahol szerdán azért jelent meg, hogy az Európai Unió által támogatott kezdeményezését ismertesse, amely iskolai tananyaggá tenné az európai filmművészetet.

Wenders az utóbbi hónapban részt vett a német televízió kampányában, amely arra bátorította a gyermekeket molesztáló papok áldozatait, hogy álljanak elő eddig titkolt eseteikkel.

A katolikus egyházat ebben a kérdésben „semmilyen indokkal nem szabad védelmezni”, a Vatikánnak az az érdeke, hogy „megvédje a megbecstelenítőket” – hangoztatta a filmrendező, aki élete első húsz esztendejében katolikusként élt, de felnőtt fejjel a presbiteriánus egyházban találta meg hitét. Wenders magát XVI. Benedek pápát is felelőssé tette, amiért nem törte meg a botrány elhallgatásának „ördögi körét”.

A rendező a német kampányban azon dolgozott, hogy meggyőzze a 40-50 éveseket, ne rejtegessék a velük történteket. „Ha titokként őrzik, az erőszaktevő győz” – érvelt a rendező, rámutatva, hogy „az elfojtás nagyon német dolog, és talán nincs ez másként Belgiumban sem”.

„Rengeteg levelet olvastam, és sok olyan emberrel találkoztam a kampány során, aki elmondta, mi történt vele. Egy film témájaként vettem fontolóra mindezeket” – mondta. Wenders az Európai Parlamentben annak a félelmének is hangot adott, hogy lassacskán egy egész generáció nő fel a kontinensen a hollywoodi mozik kínálta „gyorsételeken” és a számítógépes játékokon. Mint mondta: el kell szakítani a fiatalokat ettől a szellemi tápláléktól, és meg kell ismertetni velük az európai filmművészetet.Kapcsolódó