Adrian Sitaru az Uppsalai Rövidfilm Fesztivál fődíjasa


Adrian Sitaru Colivia című kisjátékfilmje nyerte el a 29. alkalommal megrendezett Uppsalai Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíját. A 25 000 svéd koronával (11 500 RON / 730 ezer forint) járó fődíjat a film producere, Monica Lazureanu-Gorgan vette át.

A zsűri indoklása szerint a Colivia „egy egyszerű és csodálatos történet egy apáról és annak fia iránti szeretetéről, egy olyan történet, mely sokkal nagyobb teret tölt be, mint az a lakás, melyben a cselekmény játszódik. Egy tökéletesen kiegyensúlyozott film, melynek ritmusa már-már zenei, így egy tökéletes kisjátékfilmet testesít meg.”

A zsűri tagjai Anders Annikas (svéd újságíró), Laurence Boyce (brit kritikus és kurátor), Kerstin Gezelius (a Dagens Nyheter svéd napilap filmes szekciójának szerkesztője), Petra Schröder (német rendező) és Birgitte Weinberger (a dán Odensei Filmfesztivál igazgatója) voltak. A fődíjat már második alkalommal kapja egy román film, hiszen három évvel ezelőtt Radu Jude alkotása, a Lampa cu căciulă nyerte el a rangos kitüntetést.

Adrian Sitaru neve már nem idegen a svédek számára, első nagyjátékfilmjét, a Sporthorgászatot 2008-ban beválogatták a Stockholmi Nemzetközi Filmfesztiválra, 2009-ben pedig meghívást kapott egy Stockholmban tartott konferenciára, melynek témája a kelet-európai film volt.Kapcsolódó