Külön keret a román-magyar koprodukcióknak?


A román és a magyar filmipar intézményesített együttműködésének alapjait fektették le pénteken Marosvásárhelyen a 18. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál keretében.

A 18 éve működő Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál már megalakulásakor célul tűzte ki, hogy közelítse a román és a magyar filmes társadalmat. Ezen elv alapján ültették egy asztalhoz a két ország a filmszakma különféle ágazatait finanszírozó intézménye, az Országos Filmes Tanács (Consiliul National Cinematografic – CNC) és a Magyar Mozgókép Közalapítvány képviselőit. A találkozón részt vettek magyar és román rendezők, producerek, fesztiváligazgatók.

A két intézmény képviselőinek első hivatalos egyeztetésén mindkét fél részéről felmerült az igény a két filmipar közötti kapcsolat szorosabbá fűzésére, egyrészt a koprodukciók hatékonyabb támogatása, másrészt az egyes országok filmjeinek a másik ország területén való forgalmazása érdekében.

Megegyezés született arról, hogy a CNC és a Magyar Mozgókép Közalapítvány képviselői egy keretszerződésben rögzítik az együttműködés elvi alapjait, és javaslatot terjesztenek elő a két ország szakminisztériumai felé egy közös filmalap létrehozása érdekében. Az elképzelés szerint az alapból kizárólag koprodukciós filmek gyártásához, illetve a különféle közös filmes rendezvények szervezéséhez nyújtanak pályázati úton támogatást. Lévén, hogy a román filmek jelenleg nehezen vagy szinte egyáltalán nem jutnak el Magyarországra és fordítva, a kétoldalú megállapodás nem csak a gyártás, hanem a forgalmazás elősegítését is céljául tűzi ki. Javaslat fogalmazódott meg arra vonatkozóan is, hogy mindkét intézmény hozzon létre egy adatbázist producerekről és produkciós cégekről, rendezőkről, színészekről és más filmes szakemberekről, a létező infrastruktúráról és lehetséges forgatási helyszínekről.

Az adatbázis azon filmes szakemberek számára nyújtana hasznos információkat, akik a szomszéd országbeli kollégáikkal szeretnének együtt dolgozni. Az intézményesített együttműködés ugyanakkor megkönnyítené a filmgyártásra szánt EU-s alapok lehívását.


Címkék

Kapcsolódó