Star Trek rajongókból él a kanadai Vulcan városa


1915-ben a Canadian Pacific vasúthálózat egy földmérője választott nevet egy albertai területnek, Kanadában, amelyet Vulcannak keresztelt el. Akkor még nem tudhatta, hogy később a Star Trek tévésorozat sikere miatt az általa elnevezett terület idegen lények otthonává válik. (travelline)

Pedig a földmérő szándékai hasonlóan nemesek voltak, mint a későbbi sci-fi rajongóké, akik képesek nekirontani bárkinek, aki azt meri állítani, hogy Dr. Spock csak egy ügyesen kitalált képzeletbeli karakter, az USS Enterprise csupán egy csodás makett, a Vulcan bolygó (vagyis Spock hazája, városunk véletlen névrokona) pedig nem biztos, hogy létezik.

A Star Trek sorozat 1966-ban debütált az NBC TV-csatornán az Egyesült Államokban. Az albertai vulcaniak felfedezték, hogy nem csak ikervárosuk, de egy egész ikerbolygójuk létezik. Így nagy volt a kísértés – a városnak nagyon hamar jó néhány Star Trek témájú vonatkozása lett, és hamarosan a sorozat rajongóinak zarándokhelyévé vált. Amint ez a következő videóból kiderül, nem csak a névrokonság vonzza ide a látogatókat.A város látogatóközpontja nem is annyira egy vulcani fellegvár, de kellően elüt a környezetétől ahhoz, hogy meggyőzze a tudatlan látogatót, hogy a vulcaniak jártak Kanadában legalább 100 évvel azelőtt, hogy 2063-ban Zefram Cochrane találmányának köszönhetően megismerhetjük őket és briliáns elméjüket.

Vulcan lakosai meglehetősen jól érzik a marketinget, a hatvanas évek sikerei után az alakuló rajongói bázis és néhány helyi vállalkozó ugyanis úgy gondolta, a véletlen egybeesés a város neve körül nyomot hagyhatna az alig több mint ezer fős lakosságú területen. A város vendéglátása hosszú múltra tekint vissza, így az ide látogatókat örömmel fogadják – ahol lehetséges, a saját nyelvükön. A vulcani azonban még gyakoribb nyelv, pedig annak írása igazán komoly ismereteket igényel, de ebben a sci-fi városban sokkal gyakrabban találkozunk vele, mint emberi szavakkal.

A város egyik lényeges központi eleme a Federation Starship makett. Megéri megnézni, de lehetőleg ne túl közelről. Nem egészen helyes másolata a sorozat eredeti hajójának, de nem is eléggé modern a Next Generation-höz, inkább amolyan saját Star Trek-es relikvia, amelyre büszkék is a helyi lakosok. Másra nagyon nem is lehetnek azok, mivel errefelé nagyon kevés dolog van, amit népszerűsíteni lehet.

A szokásos jelmezes parádé, fényképezkedés, makettek és díszletek mellett külön figyelmet érdemel egy űrsikló alakú virágtartó, amely szerintünk a legjobb cégére a helyi szellemnek és a Star Trek hisztéria végtelen ragyogásának. Ismételten nem igazán vagyunk biztosak abban, hogy a sorozat melyik modelljéről mintázták, de ez nem is érdekli a vulcani légkörben megrészegült rajongót. Itt végre tényleg otthon érezheti magát.
Kapcsolódó