Holland film kapta az Anilogue fődíját


A holland animációs filmes, Floris Kaayk nyerte az Anilogue 2010 Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját A lények eredete című 12 perces alkotásával; a négynapos seregszemle eredményeit szombat este hirdették ki Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. (MTI)

A háromtagú zsűri, amelynek tagja Theodore Ushev bolgár-kanadai animációs filmrendező, a horvát animációs filmproducer, Vanja Andrijevic és Igor Buharov, azaz Szilágyi Kornél rendező, Floris Kaayk futurisztikus víziójának filozófiai mélységét, lenyűgöző képi világát emelte ki indoklásában.

A zsűritagok három különdíjat is kiosztottak. Vanja Andrijevic a Szerelem és lopás című, a német Andreas Hykade rendezte filmnek ítélte oda az elismerést. „A film ironikusan játszik a modern társadalom jelképeivel és az animációtörténet lenyűgöző képeit kombinálja nagyon erős hangi világgal” – méltatta az alkotást a horvát producer.

Theodore Ushev a Michael Klöfkorn rendezte A folyékony papír című alkotást díjazta. A rendező méltatásában „vizuálisan tökéletes, öntudatos ugrásnak” nevezte a „remek kísérleti” filmet. Igor Buharov A nagy szürke gébics című filmet találta kiemelkedőnek, az animációt Chintis Lundgren észt alkotó rendezte. Szilágyi Kornél indoklásában kiemelte: a film a természetben rejlő humort, szeretetet ábrázolja.

Idén először országos diákzsűri is értékelte a filmeket. A diákok elismerését a brit Elena Pomares kapta Tyúkól című munkájáért. Az animáció egy róka történetét meséli el, grafikai kivitelezéséért és mondanivalójáért érdemelte ki a díját. A közönségdíjat a francia Ines Sedan nyerte el Az ember, aki aludt című 12 perces alkotásáért. A díjak pénzjutalommal nem járnak, egy animációs szoftvereket és eszközöket forgalmazó cég által felajánlott tárgyjutalmakért folyt a verseny.

A régió egyik legjelentősebb animációs filmes mustráján a magyar animációt Cakó Ferenc új filmje, az Érintés képviselte, de a versenyprogramot gazdagította egy magyar-román koprodukció is, Felméri Cecília Mátyás, Mátyás című filmje. A szervezők az idén is legfeljebb 20 perces animációs filmeket vártak a seregszemlére Európából. A nevezési határidő végéig mintegy 450 alkotás érkezett, ebből válogatott be 31 filmet az előzsűri a versenyprogramba.


Címkék

Kapcsolódó