„Kényszerű deklaráció” a magyar film védelmében


„Kényszerű deklarációt" fogalmazott meg a magyar film védelmében nyolc Kossuth-díjas rendező; az MTI-hez pénteken eljuttatott dokumentumról az aláírók egyike, Mészáros Márta elmondta: a magyar filmgyártás megszüntetése ellen szeretnének tiltakozni.

„A magyar filmgyártást meg akarják szüntetni, illetve már meg is szüntették lényegében. Az idén nincs pályázat, nincs semmi, és a jövő teljesen bizonytalan” – fogalmazott az MTI-nek a rendező. Mint hangsúlyozta, a deklarációt az utóbbi egy hét során aláíró nyolc művész nem politizálni akart, de a körvonalazódó, új filmfinanszírozási struktúra aggodalommal töltötte el őket.

Mészáros Márta

„Nem magunkért aggódunk, mi a karrierünket már megcsináltuk” – jegyezte meg Mészáros Márta, hozzátéve azonban: a filmesek fiatal és középgenerációja „tragikus helyzetben van”, nem készülnek tévéfilmek, ráadásul a közelmúltban forgatások is leálltak.

„A magyar nemzeti kultúra elválaszthatatlan része a magyar film és mozgókép. A magyar film az európai kultúra integráns része. A magyar filmek, magyar nyelven, magyar emberekről, a magyar életről eredeti és egyéni módon szólnak” – olvasható a deklarációban, amely az Élet és Irodalom legutóbbi számában is megjelent.

Az aláírók – Jancsó Miklós, Makk Károly, Tarr Béla, Mészáros Márta, Gothár Péter, Jeles András, Grunwalsky Ferenc, Maár Gyula – a magyar filmről szólva hozzáteszik: „Ezek a különös, eltérő és autonóm módon beszélő alkotások mára az általános műveltség alapjai közé tartoznak. Ennek tönkretétele a kultúra rombolása! Ezt semmilyen haszonelvűség, gazdasági helyzetre való hivatkozás, politikai szándék vagy szubjektív megítélés nem indokolhatja! A kultúra alapvető emberi jog!”.Kapcsolódó