Mától Francia Filmnapok Kolozsváron


Romániában 14. alkalommal szervezik meg a Francia Filmnapokat, melyre decemberben Bukarestben, Kolozsváron, Jászvárosban és Temesváron is sor kerül. A rendezvény célja a francia filmek népszerűsítése – legyen az friss alkotás, vagy akár régi klasszikusok. A kolozsvári vetítésekre december 3. és 5. között kerül sor a Művész (Arta) moziban.

A fesztivál első napján a francia újhullám nagyjai kerülnek fókuszba, így François Truffaut Lopott csókok (Baisers volés, 1968) és Jean-Luc Godard Alphaville (1965) című alkotásait lehet megtekinteni, ráadásul bónuszképp a két rendező barátságáról szóló dokumentumfilm, a Deux de la vague is terítékre kerül. A Truffaut és a Godard-filmre a belépés ingyenes.

A másik két nap a friss francia filmtermés felvonultatására szolgál, így megtekinthető lesz a Velencei Filmfesztiválon is számos díjat bezsebelt Lourdes (r. Jessica Hausner), a Cannes-i Filmfesztivál Un certain regard szekciójában díjazott Le père de mes enfants (Father Of My Children, r. Mia Hansen-Løve), valamint Kolozsváron első alkalommal vetítik a Mine, de fil en aiguille (r. Valérie Minetto) című dokumentumfilmet.

Ezzel a három nappal ugyan nem ér véget a fesztivál, hiszen december 10–12. között a legfiatalabbakat várják ugyancsak a Művész moziba, amikoris sor kerül sor a gyermekfilmek szemléjére.

A filmnapok teljes programja ITT olvasható.
Kapcsolódó