Európai producerek érdeklődnek a magyar filmtervek iránt


Hatalmas az érdeklődés a fiatal magyar rendezők filmtervei iránt a Les Arcs Európai Filmfesztiválon. A francia Alpok síparadicsomában december 18-ig tart az egyetlen olyan seregszemle, amelyen kizárólag európai filmeket vetítenek. A bemutatók mellett a fesztivál jelentős szakmai programokat kínál producerek, forgalmazók és a filmtervekkel érkező rendezők számára is.

„Nagyon nagy a fogadókészség az európai filmpiacon a magyar filmtervek iránt. Ha a fiatal magyar filmes generáció minimális anyagi háttértámogatást kapna Magyarországon, hatalmas piaca lehetne Európában” – mondta az MTI-nek a fesztiválon Fekete Ibolya.

A rendező az Európai Unió által támogatott Low Budget Film Forum elnevezésű programban tanítja diákjait arra, hogyan kell alacsony költségvetésű filmtervet készíteni. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem öt hallgatója mellett a London Film School, a párizsi Fémis, valamint a dán Nemzeti Filmes Iskola diákjai vesznek részt a találkozón. A műhelymunkákat a négy egyetemről érkezett tanárok vezetik, Fekete Ibolya a rendezői elvekre irányítja rá a figyelmet.

Schwechtje Mihály frissdiplomás rendező azt tapasztalta Les Arcs-ban, hogy az utóbbi évek magyar fesztiválsikereinek – azaz Kocsis Ágnes, Mundruczó Kornél, Hajdu Szabolcs, Gigor Attila vagy Fliegauf Benedek nemzetközi díjainak – köszönhetően most már mindenhol odafigyelnek az utánuk érkező, még fiatalabb magyar rendezőkre.

A fesztivál koprodukciós fórumán több száz európai filmterv közül összesen húsz projektet mutattak be Les Arcs-ban az érdeklődő producereknek, köztük két magyar munkát: Zomborácz Virág és Nemes Jeles László pályázatát. Több fesztiváldíjas kisfilm után Nemes Jeles László első nagyjátékfilmjének forgatását 2012-re tervezi. Projektjét a cannes-i filmfesztivál által szervezett Résidence programra is beválogatták, amelyet 2011 márciusától tartanak négy hónapon át Párizsban.

Az S.K. című alkotás egy Auschwitzba deportált francia zsidó története, aki a Sonderkommando tagjaként dolgozik a koncentrációs táborban. A rendező az MTI-nek elmondta: a magyar filmfinanszírozási lehetetlenség és bizonytalanság miatt francia főproducert keres filmjéhez. A forgatókönyvet Nemes Jeles Láaszló szándékosan úgy írta meg, hogy abból francia film lehessen, miután kiderült, hogy előző filmjéhez, az Elséhez a Magyar Mozgókép Közalapítvány 2011-re szóló szándéklevele ellenére nem kapja meg a gyártási támogatást.

A forgatókönyvíróként végzett Zomborácz Virág diplomamunkájából Afterlife címmel jövő nyáron tervezi forgatni első nagyjátékfilmjét, amely egy zárt vidéki világban játszódik, tele groteszk helyzetekkel. A történet kiindulópontja egy rossz apa-fiú viszony, amely a lelkész apa halála után új fordulatot vehet azzal, hogy az elhunyt kísértetként jelenik meg saját temetésén. A film magyar producere, Pusztai Ferenc az MTI-nek elmondta: nagyon jó a sztori és az európai producerek részéről nagyon komoly érdeklődés mutatkozik a terv iránt.

A Les Arcs Európai Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában 12 európai alkotás versenyez a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjért. Magyarországot Kocsis Ágnes legújabb filmje, a Pál Adrienn képviseli.Kapcsolódó