Hat év börtönt kapott Jafar Panahi


Hat év börtönbüntetésre ítélték Jafar Panahi nemzetközileg is elismert iráni filmrendezőt, s emellett megtiltották neki, hogy az elkövetkezendő húsz évben filmet forgasson, forgatókönyvet írjon, vagy elhagyja Iránt. (MTI)

Jafar Panahit kérték fel a februárban tartandó 61. Berlinale zsűrielnökének, és idén Cannes-ban is várták az ítészek közé, de akkor sem mehetett, mert éppen őrizetben volt.

A rendező négy évvel ezelőtt Pályán kívül című filmjével Ezüst Medve-díjat nyert a berlini nemzetközi filmfesztiválon. Az alkotás iráni lányokról szólt, akik fiúnak maszkírozva akarnak beosonni egy futballmeccsre.

Panahin kívül Mohammad Raszulov ellenzéki filmrendező is hat évet kapott. A vád mindkét esetben a rendszer aláásása volt. Raszulov és Panahi az ellenzéket támogatta a 2009. júniusi vitatott iráni elnökválasztások során, és részt vett annak összejövetelein. Egy harmadik ellenzéki filmes is fogságban van: Mohammad Nurizad jelenleg három és fél éves börtönbüntetését tölti kormányellenes propaganda terjesztéséért és az ország vezetőinek megsértéséért.

A hír hallatán először a francia filmszakma és a tágabb értelmiség mozdult meg. Frédéric Mitterrand kulturális miniszter kifejezte felháborodását az „álítélet” miatt. Bernard-Henry Lévy filozófus szerint a rendezőt azon gyanú alapján ítélték el, hogy filmet akart készíteni az úgynevezett zöld mozgalomról, ami a tavalyi iráni elnökválasztáson az ellenzéket jelentette. „Egyetlen bűne az, hogy támogatta Mir Hoszein Muszavi ellenzéki elnökjelöltet” – mondta. Thierry Frémaux, a cannes-i filmfesztivál művészeti igazgatója pedig azt mondta: „gyorsan cselekedni kell”, ezért a francia filmszakma, valamint a Bertrand Tavernier vezette drámaírók és zeneszerzők társasága támogatásával szervez egy bizottságot Panahiért.Kapcsolódó