Az első filmpremier a világűrben


A világtörténelemben első ízben a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) volt egy film premierje: Timur Bekmambetov rendező Fenyőfák című filmjét elsőként az űrhajósok láthatták kedden. (prae.hu)

A vetítés helyszínét Moszkvában jelentette be a film forgalmazója azzal, hogy az ISS lakói a mozi után elmondják majd benyomásaikat a filmről a földi repülésirányító központtal (CUP) történő következő kapcsolatfelvétel során, s erre az eseményre meghívtak újságírókat is a Moszkva melletti Koroljovóban lévő központba.

A film 90 perces, ez alatt az űrállomás egy egész fordulatot tett a Föld körül, és amint vége lett a vetítésnek, máris meg lehetett hallani az űrbeli „kritikusok” véleményét.

Bekmambetov ma talán a legsikeresebb orosz filmrendező, pályáját reklámfilmekkel kezdte. Legismertebb alkotásai a 2004-ben készül Éjjeli őrjárat, továbbá a két évvel későbbi folytatás, a Nappali őrjárat, mindkettőnek a forgatókönyvét is maga jegyezte. Emellett 2008-ban hollywoodi rendezőként is sikeresen bemutatkozott a Wanted című alkotással.

A fenyőfák című film újévi komédia, és nagy várakozás előzi meg, tekintettel arra, hogy a műfajban remekművek is készültek a szovjet időkben, s Bekmambetov az egyiknek a folytatását is megcsinálta már, nagy sikert aratva vele.

Nem nehéz elképzelni, hogy milyen hatással lesz az előzmények után a példátlan űrreklámkampány.Kapcsolódó