Christian Bale a nankingi mészárlásról szóló kínai filmben


Christian Bale brit színészt kérte fel az 1937-es nankingi mészárlásról szóló filmjének egyik főszerepére Csang Ji-mou kínai rendező. (MTI)

Csang – a 2008-as pekingi olimpiai játékok megnyitó ünnepségének rendezője – Pekingben jelentette be, hogy az utóbbi években Batman megtestesítőjeként ismert walesi születésű színészt kéri fel. Bale egy hősies papot alakít majd a filmben. „Lenyűgözött professzionalizmusa és sokoldalúsága” – idézte a China Daily című lap a rendezőt. „Úgy vélem, a film – köszönhetően az interpretációnak – világszerte eljut majd a közönséghez” – tette hozzá Csang.

A Kínát megszálló japán csapatok hozzávetőleg 300 ezer kínait – többségében civil lakost – mészároltak le, a vérengzés mind a mai napig hatással van a két ázsiai nagyhatalom kapcsolataira.

Csang Ji-mou filmje részben Jen Ko-ling regényén, részben pedig a kínaiak ezreit megmentő John Magee keresztény misszionárius visszaemlékezésein alapul, és egyelőre a Nanking hősei címet viseli. Bale olyan papot játszik, aki prostituáltaknak és diákoknak nyújt védelmet egy parókián a város lerohanása idején.Kapcsolódó