Penn, Haggis és Weinstein bebörtönzött rendezőkért harcolnak


A filmgyártás nagyjai az Amnesty Internatial oldalán kampányolnak iráni kollégáik szabadon bocsátása mellett. (HBO)

A hollywoodi filmes élet nagyágyúi, Sean Penn, Paul Haggis és Harvey Weinstein is csatlakozott ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, mely két iráni rendező, Jafar Panahi és Mohammad Rasoulof szabadon engedését követeli, akik hat-hat év börtönbüntetést kaptak nemrégiben, mindössze azért, mert az iráni ellenzéket támogatták nyilatkozataikban.

A kampányt maga a neves rendező, Martin Scorsese igyekezett a legszélesebb körben támogatottá tenni. Haggis, aki egyébként társalapítója a Művészek a békéért és igazságért névre hallgató szervezetnek, elárulta: „Én már rengeteg alkalommal jutottam bajba azért, mert őszintén kimondtam, amit gondolok, de hogy börtönbe zárjanak évekre, vagy hogy eltiltsanak a filmkészítéstől emiatt – nem tudnám elviselni, még a gondolatát sem.”

„Azonban, ha ez mégis megtörténne, remélem az emberek ugyanúgy kiállnának mellettem, mint ahogy azt mi tesszük iráni kollégáinkért. Kérek mindenkit, akihez eljut az üzenetem: írják alá az Amnesty International petícióját, gyakoroljunk együtt nyomást az iráni hatalomra, hogy Jafar és Mohammad kiszabadulhassanak!”Kapcsolódó