Durst György nélkül folytatódik a Duna Műhely Durst György nélkül folytatódik a Duna Műhely

Durst György nélkül folytatódik a Duna Műhely

Durst György 15 év után távozik a Duna Műhely éléről. Az új vezető személye még nem ismert – áll a Duna Műhely egykori vezetőjének többekhez eljuttatott levelében.

„Mint arról nemrég értesültem, a Duna Televízió vezetése a Duna Műhely működtetését a továbbiakban mással képzeli el. Talán nem szerénytelenség, ha azt írom, hogy a Duna Műhely – az öt évvel később indult Inforg Stúdióval együtt – a fiatal magyar filmesek számára olyan lehetőségeket kínált, amely a hajdani Balázs Béla Stúdióhoz mérhető" – írja Durst, aki korábban a Balázs Béla Stúdió titkára is volt.

1995-ben alakult meg a Duna Műhely, a Duna Televízió alkotóműhelye. A Műhely különös figyelmet fordított a határon kívül élő, magyar nyelven filmet készíteni szándékozó tehetségek felkutatására, terveik gondozására. A Duna Műhely első komoly sikerét Iványi Marcell Szél című filmjével aratta, a Cannes-i Fesztivál Arany Pálma díját nyerte 1996-ban. Rövid-és egészestés játékfilmek, kísérleti-és dokumentumfilmek egyaránt készülnek a Műhelyben, számos sikert hozva a Duna Televíziónak, egyúttal a magyar filmszakmának. A Duna Műhely közreműködésével készült Mészáros Péter Eső után című rövidfilmje, amely 2002-ben nyerte el a Cannes-i fesztivál Arany Pálma díját, de részt vett Kenyeres Bálint Before Dawn című filmjében is, amely 2006-ban elnyerte a legjobb európai rövidfilm díját. Közel 200 film, kísérletek és kiforrott alkotások, koprodukciók, fesztiválsikerek, képek és dokumentumok, kapcsolatok, barátságok és szerelmek alkotják a Duna Műhely 15 évének leltárát. „Köszönet Sára Sándornak, hogy létrehozta, Pekár Istvánnak, hogy megtartotta, és Cselényi Lászlónak, hogy működését támogatja." – állt a 15 éves évfordulóra készült kiadványban.

Durst György producer a Balázs Béla Stúdióból indult 1974-ben, 1995-ben lett a Duna Műhely vezető producere. Később a MEDIAWAVE Alapítvány kuratóriumának elnöke, majd a Duna Televízió dramaturgiai vezetője lett. 2010 óta tagja a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriumának.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat