Kiarosztami iráni filmrendező nyitja meg Kusturica fesztiválját


Emir Kusturica szerb filmrendező 4. alkalommal szervezi meg a Küstendorfot, saját nemzetközi film- és zenei fesztiválját, amelyet Abbász Kiarosztami iráni rendező nyit meg szerdán Drvengrádban, a szerbiai Mokra Gora hegységben. (MTI)

A fesztivál díszvendége Otakar Vavrá neves cseh rendező, forgatókönyvíró és pedagógus, a Zlatá sedesátá című 26 részes cseh–szlovák dokumentumfilm-sorozat második részének, Martin Sulík alkotásának főszereplője, aki február 28-án tölti be 100. életévét és a 60-as évek csehszlovák filmes újhullámának egyik vezető figurája volt.

Az első napon Artur Cavatini olasz rendező és fotográfus Pillanatnyi szünetek az Édes élet című filmben elnevezéssel a Federico Fellini filmjének forgatásán készült húsz fotót állít ki. Fellini egy másik filmje, az Amarcord ihlette a fiatal szerb színésznő, Jana Jankovic performanszát, amely a kiállítás megnyitóján lesz látható.

A fő filmes program két fiatal cseh rendező, Filip Remunda és Vít Klusák filmjével, a Cseh álommal veszi kezdetét. Emellett a filmfőiskolásoknak lesznek műhelyek, éjfélkor a Beogradski sindikat rockegyüttes lép színpadra. A január 11-ig tartó fesztiválon fellép a Vrelo és a Kusturica vezette No smoking orkestra is.

Bemutatják Kiarosztami legújabb filmjét, a 2010-ben készült Hiteles másolat című francia–olasz–iráni filmdrámát, amelyet Budapesten is vetítenek januártól. A Kustendorf fesztiválon a retrospektív sorozatban Kiarosztami több alkotását is levetítik, így A cseresznye íze című iráni filmdrámát, amely Arany Pálmát kapott 1997-ben a cannes-i filmfesztiválon.

A fesztiválon 13 ország, köztük az Egyesült Államok, Olaszország, Libanon, Oroszország, Svédország és Horvátország összesen 20 filmje vesz részt; a végén a zsűri Arany, Ezüst és Bronz Tojással díjazza a legjobb alkotásokat.Kapcsolódó