Két filmszemle is lehet a keveredésben


Szomjas György a Filmművész Szövetség élén fapados filmszemlét tervez februárra a tanácstalan filmesekkel, akik nem tudják, hogy a kérdésben az áprilisban megszűnő alapítvány vagy a húsz éve a szemlét az alapítvánnyal szervező szövetség mellé álljanak. (index)

„Az a szándékunk, hogy megrendezzük a szemlét, februárban tartanánk. Még gyűjtjük az információt, hogy lehetne 10 millió forintból megoldani – mondta Szomjas György, a Magyar Filmművész Szövetség főtitkára, hogy milyen szemlét tudnának a szokásos 150 milliós helyett szervezni, miután a szövetséget is pénzelő fő pénzosztó szerv, a Mozgókép Közalapítvány (MMKA) évi apanázsát ötödére, 1 milliárd forintra csökkentették 2011-re, és bejelentette, hogy nem tudja összehozni a februári szemlét.

A szövetséggel ellentétben áprilisi szemlét tervezett ugyanis az alapítvány, majd a december 20-i hírlevelében bejelentette, hogy nincs a filmszemlére pénz, hacsak a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) írt keretből nem ad hozzá támogatást.

A magyar filmek nemzetközi promóciójával foglalkozó Magyar Filmunió pedig még a hírlevél előtt jelentette be, hogy nincs pénz a külföldi vendégek meghívására, akik miatt érdemes lett volna februárban tartani a szemlét, hisz akkor szabad a fesztiválnaptárjuk. Pontosabban: akik miatt egyáltalán érdemes lett volna megtartani a nemzeti szemlét, hisz nélkülük esély sincs arra, hogy beválogassák a nemzetközi fesztiválokra az újabb magyar filmeket. Persze költséges a külföldi tudósítók vendéglátása: tavaly 90 fölötti vendég volt külön vetítéssel, szinkrontolmácsolással, szállodai szállással. Már ez maga kétszerese a 10 milliós költségnek.

Ugyanakkor most úgy tűnik, két szemle készülődik. Ugyanis lesz egy 70 millió forintos NKA-s támogatás, az alapítvány jelezte, hogy igényt tart erre, de áprilisban megszüntetik a szervezetet. Az MMKA-t ötödmagával a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal soron kívül ellenőrzi, majd az utódszervezetről kormányzati szinten döntenek. Közben a Filmművész Szövetség napról-napra toborozza a februári szemle résztvevőit. Szomjas György, a fapados változat szervezője (ezt az utóbbi napokban már filmhétvégeként is emlegetik), nem tud aktuális alapítványi döntésről: „Kértük az MMKA-t, hogy szálljanak be a februári szervezésünkbe, de erre még nem válaszoltak”.

A mustrára egyébként 30 játékfilmet (17-et versenybe), 145 dokumentum-, 30 tévéfilmet, 60 animációt, 90 kis- és kísérleti, továbbá 50 tudományos-ismeretterjesztő filmet neveztek be. E művek korábban nyertek MMKA-támogatást, így ezeknek kötelező volt jelentkezniük.

A játékfilmeseknél idén nincs előzsűrizés, a többi műfajnál terveztek, de erre a kavarodásban nem volt idő. „A rövidfilmeseket felkértük, hogy döntsék el, le tudják-e zsűrizni az anyagot, ugyanis a bizonytalanság miatt nem kezdődött meg az előzsűrizés – magyarázta Szomjas a nehézségeket. – A dokumentaristák hétfőn üléseztek, és úgy döntöttek, hogy az idő rövidsége miatt nem tudják vállalni ezt a munkát.”

Egyébként Szomjasék a szemlét úgy szerveznék, hogy februárban három-négy napra mozit bérelnének: szóba jött már helyszínként a MOM, az Uránia és az Átrium. A pénz és a mozi mellett szervezőket keresnek: a lebonyolításra profikat kérnének fel: profi filmeseket, akik „meg tudják oldani a lehetetlent”.Kapcsolódó