Román-magyar film készül Aradon és Pécsen


Tíz történetet olvaszt egyetlen egész estés játékfilmbe a Szerelmi tízparancsolat című román-magyar alkotás, amely jövőre kerül a mozikba. (MTI)

Ez lesz az első regionális együttműködésben megvalósuló román-magyar film. Pályázatokból és szponzori hozzájárulásokból kevesebb mint félmillió eurót költhetünk rá, így tehát nem kelünk versenyre az amerikai produkciók látványvilágával, viszont fontos szerep jut benne Aradnak, Pécsnek és az erős karaktereknek” – mondta Keresnyei János, a film magyar producere, miután Onoriu Felea román producerrel aláírta a film koprodukciós szerződését.

Keresnyei János utalt arra, hogy a Dél-dunántúli Filmalap és az aradi ONO Pictures tavaly hirdetett forgatókönyvíró-pályázatot Szerelmi tízparancsolat címmel, témája a szerelem volt. Romániából és Magyarországról hatvan pályamű érkezett, a bírálók ezek közül választották ki az öt-öt magyar és román nyertest, akiknek ötleteiből később az egy naggyá formálódó tíz kisfilm készül.

A film készítői az elmúlt napokban a baranyai megyeszékhelyen találkoztak, a forgatókönyvet egy márciusi aradi műhelytalálkozón véglegesítik. Ezt követi az aradi és pécsi forgatás. A főbb szerepekre profi színészeket szerződtetnek, de feltűnnek a filmben amatőrök is, ahogy a technikai stáb kulcsemberei mellett a megvalósítást segítő Pécsi Tudományegyetem műszaki karának több hallgatóját is alkalmazzák.

Ovidiu Darian román rendező, aki elmondása szerint forgatott már Németországban, Franciaországban, és dolgozott együtt Francis Ford Coppolával is, bevallotta: megszerette Pécset, és annak lakatfalában a város titkos életét látta. „Ekkor jött az ötlet, hogy készüljön tíz történet, melyeket egy nagy filmben olvasztunk egy kerek történetté” – közölte.

A rendező a tervezett film cselekményéről annyit árult el, hogy a tíz történetben folyton visszatér a férfi és nő kapcsolata, de van olyan sztori benne, amely egy emberről, az önimádatról, és olyan is, amely a magányról, az elszigeteltségről szól. „A film foglalkozik a mai fiatalokkal, az érzelmekre rendkívüli nyomást gyakorló világgal, a saját boldogság keresésével” – tette hozzá.Kapcsolódó