Elindult a 3D-s földi tévéadás


A sikeres tesztek lezárulta után a múlt héten elkezdte működését a világ első földi sugárzású 3D-s tévécsatornája, amelyet a Motive Television tulajdonában lévő olasz Mediaset üzemeltet – írja a Wall Street Journal. (SG.hu)

Megkezdte adását a világ első háromdimenziós földi sugárzású tévécsatornája. A 3VOD névre hallgató szolgáltatás igénybevételéhez speciális set-top-boxra van szükség, a kínálatban egyelőre 50 film szerepel. Az első kísérleti adásokat a múlt év végén indították – ezt megelőzően 3D-s tévét csak kábel- és műholdas cégek kínáltak.

A Motive igazgatója, Giuseppe Flores d’Arcais elmondása szerint az a céljuk, hogy az internettévé típusú szolgáltatást eljuttassák azokhoz is, akik még mindig hagyományos antennával veszik a műsorokat. Nincs szükség 10 megabájt átviteli kapacitásra a 3D-s élmény eléréséhez – érvel. Technikai trükkjük abban áll, hogy a set-top-box, amely hét hagyományos csatorna átvitelére is képes lenne, csak a 3D-s műsort fogadja – egy ilyen film tipikusan kétszer akkora átviteli csatornát igényel, mint egy 2D-s mozi –, továbbá éjszaka is megy a letöltés, amelynek eredményét a doboz tárolja.

Az öt évvel ezelőtt alapított Motive, amelynek részvényeit jegyzik a londoni értéktőzsdén, hasonló szolgáltatások indításáról tárgyal Európában, Törökországban és Latin-Amerikában. A január elején tartott Las Vegas-i elektronikai show-n (CES) erősen képviseltették magukat a 3D-ben utazó cégek. Ennek ellenére tavaly mindössze 3,2 millió 3D-képes tévékészülék kelt el a világon, ami töredéke a 247 milliós teljes piacnak.


Címkék

Kapcsolódó