Jafar Panahi mellett áll ki a Berlinale


A Berlinale szolidaritása jeléül műsorra tűzi Jafar Panahi bebörtönzött iráni ellenzéki filmes egyik alkotását is. (kultúra.hu)

A 61. Berlinale Arany Medve-díjáért a 22 filmet felvonultató főprogram 16 alkotása, köztük Tarr Béla A torinói ló című munkája versenyez a február 10. és 20. között zajló filmmustrán.

A programban három 3D-s produkció is bemutatkozik. Werner Herzog Cave of Forgotten Dreams (Elfelejtett álmok barlangja) című 3D-s dokumentumfilmjének európai premierjét a fesztivál fő helyszínén, a Berlinale Palast vetítőtermében tartják. A német rendező a dél-franciaországi Chauvet-barlang páratlan őskori barlangrajzairól forgatta filmjét.

A versenybe meghívott alkotások között van a dél-koreai Le Jun-ki Szaranganta, szarangadzsi annunta (Jöjj eső, jöjj napfény) című filmje, az El premio (A díj) című mexikói-francia-lengyel-német koprodukció, a francia Michel Ocelot Les contes de la nuit (Az éjszaka meséi) című 3D-s animációja, a Margin Call című amerikai dráma Kevin Spacey, Jeremy Irons és Demi Moore főszereplésével, valamint a Ralph Fiennes rendezésében forgatott Coriolanus is.

Versenyen kívül mutatkozik be többek között Wim Wenders Pina Bausch német táncos-koreográfusról készített, Pina című háromdimenziós táncfilmje, Jaume Collet-Serra Ismeretlen férfi című thrillere Liam Neesonnal és Diane Krugerrel a főszerepben, valamint A félszemű című, Oscar-esélyesként emlegetett western a Coen testvérektől.

A Berlinale Jafar Panahi filmjeinek vetítésével és az iráni cenzúráról megrendezett diskurzussal tiltakozik a politikai okok miatt bebörtönzött ellenzéki iráni filmesre hazájában kiszabott drasztikus büntetés ellen. A Berlinale szervezői korábban a fesztivál nemzetközi zsűrijébe invitálták Panahit, akit azonban decemberben hat évi börtönbüntetésre ítéltek Iránban, egyúttal húsz évre eltiltották az ország elhagyásától és a filmezéstől. A Berlinale február 11-én, az iráni forradalom évfordulóján műsorára tűzi Panahi Pályán kívül című – a 2006-os Berlinalén a zsűri nagydíjával kitüntetett – filmjét.

A Berlinale díjainak ünnepélyes kiosztására február 19-én kerül sor. A fesztivál zárófilmjeként az Arany Medve-díjas alkotást láthatja a közönség – írta a filmmustra honlapja, a berlinale.de.Kapcsolódó