Hamarosan kezdődik az ELTE Társadalomtudományi Kar III. Dokumentumfilm Fesztiválja


Január 22-23-án harmadik alkalommal szervez ingyenes dokumentumfilm fesztivált az ELTE Társadalomtudományi Kara. Az esemény célja, hogy teret adjon fontos társadalmi kérdéseket, aktuális problémákat a vizuális kultúra eszközeivel feldolgozó alkotásoknak.

A budapesti Örökmozgóban rendezett fesztivál a magyar és nemzetközi klasszikus és kultikus mozik mellett a legfrissebb termésbõl is válogat, eközben tematikus beszélgetések során a kar oktatói, szakértõk és filmesek beszélgetnek a filmekben érintett kérdésekrõl.

A szombati nyitónap elsõ blokkjában a mélyszegénység és a kisebbségi létbõl eredõ problémákat egyaránt körüljáró alkotások kaptak helyet, így Bódis Kriszta ózdi alkotóközösségét nemcsak a filmjeiken keresztül, de egy beszélgetés keretében is megismerhetik, illetve Kõvári Borz József Vándormozi programjából is bemutatnak részleteket.

Ezt követõen a Sierra Leone-i menekültek mára kultikus zenekara, a Refugee Allstars történetét lehet nyomon követni, a filmet Afrika kulturális és politikai térképét megrajzoló beszélgetés követi. A szombati nap hátralévõ részét a boldogság keresésével töltik: legyen szó a világszerte szervezõdõ panaszkórusokról (Complaints Choir), az eltérõ kultúrákból érkezõk között köttetett házasságokról (3Esküvõ), vagy egy régi ígéret beváltásáról (Monastery). Vasárnap két magyar és egy dán filmen keresztül lehet bele pillantani abba, hogyan bomlanak fel a hagyományos közösségek, és mit kezd az ember az utánuk maradt űrben. Ezt követõen a nap hátralévõ része a metropolisoké: legyen szó a brazil favelák gettózenéjérõl (Favela On Blast), a nagyvárosi lét és a nyomor sokkoló oldalát bemutató „filmremixrõl” (Life In Loops), vagy a tokiói zenei szcéna legmerészebb kísérletezõinek filmes lenyomatáról (We Don’t Care About Music Anyway).

A fesztivál idõpontja: 2010. január 22–23. (szombat-vasárnap) 12.00–23.00. Helyszín: Örökmozgó Filmmúzeum (1074 Budapest Erzsébet krt. 39.). A fesztivál minden programja ingyenes.

További információk és részletek elérhetõk a fesztivál Facebook oldalán, a részletes program pdf-ben itt böngészhetõ.Kapcsolódó