Nem szűnik meg a budapesti artmozi-hálózat


Nem szűnik meg a budapesti artmozi-hálózat, de a főváros idén csak saját filmszínházainak fenntartását tudja vállalni; több teátrum új kulturális funkciót kaphat, míg a művészeti intézmény-összevonások koncepciója kidolgozás alatt áll – mondta el az MTI-nek adott interjújában a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, Csomós Miklós.

Csomós Miklós közlése szerint a Fővárosi Önkormányzat 2011-es költségvetési koncepciója 14,6 milliárd forintot szán a kulturális területnek, ez az összeg azonban a büdzsé márciusi végszavazásáig változhat. Hozzátette, elképzelhető, hogy a nem fővárosi fenntartású artmozik közül egyesek az állami támogatások szüneteltetése miatt nem tudnak tovább működni. Nem fővárosi fenntartású artmozi a Cirko-Gejzír, a KINO, a Tabán, az Európa, a Vörösmarty mozi is.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: alaptalanok azok a félelmek, melyek szerint megszűnik a budapesti artmozi-hálózat; arról van szó, hogy a főváros az általa működtetett mozikra (a Puskin, a Művész, a Toldi és az Odeon-Lloyd artmozik, illetve a Corvin Budapest Filmpalota) kíván koncentrálni.

Balassa Péter, a Budapesti Artmozi Egyesület alelnöke korábban az MTI-nek elmondta: a fővárosi artmozi-hálózat először 2009-ben kapott támogatást a fővárostól, akkor 50 millió, majd tavaly 80 millió forintot; ez termenként 3-6 millió forint közötti éves összeget jelentett.

„Pluszforrásokat nem tudunk adni az artmoziknak. Jelen pillanatban az új menedzsment olyan terveket készít, amelyekkel a főváros által üzemeltetett mozik üzemeltetését fogja biztosítani. Ez egy minimális program, minden ami ezen felül van, annak örülni kell (…). Ha nincsen állami támogatás, akkor nem tudunk önkormányzati pénzeket adni” – mutatott rá Csomós Miklós, kiemelve, hogy „Port Ferenc (a Budapest Film Zrt. korábbi vezérigazgatója) után nem maradt egy fillér sem a kasszában”.
Kapcsolódó