Májustól forgatja új filmjét Koltai Lajos


Májusban, valószínűleg Németországban kezdi új filmje, a Treehouse forgatását Koltai Lajos rendező-operatőr. A „nyári történet" főszereplője az Oscar-díjas Jeremy Irons, az amerikai Kirsten Dunsttal pedig még tárgyalnak. (MTI)

„Ez egy nyári történet, két németországi kastélyban játszódik, az egyikben él egy a apa a fiával, a másikban pedig egy anya a két lányával. A cselekmény kezdetén a fiú, Thomas hazatér az ősi otthonba, ahol mintha valami megváltozott volna. Egyelőre nem szeretnék többet mondani a történetről, szerintem elég annyi, hogy a film a bűnökről, a múltban lappangó titkokról szól” – fogalmazott Koltai Lajos.

Thomast a Csodálatos Júliából ismert Tom Sturridge alakítja, apját Jeremy Irons. Kirsten Dunsttal még a tárgyalások kezdetén járnak. A színésznő megnyerésében egy amerikai producer is segít, aki emellett a Treehouse amerikai forgalmazását is szervezi majd. „Remélem, Kirstenben nem maradt tüske irányomban. Az Este egyik szerepére ugyanis ő is jelentkezett, de végül másra esett a választásom” – jegyezte meg a rendező. A film díszlettervezője az az Allan Starski lesz, aki a Schindler listája látványtervéért Oscar-díjat kapott.

Az alkotás német, lengyel, francia, angol és ír támogatásokból készül, ezért a forgatás jelentős része Németországban lesz. „A tartományi filmalapok támogatását helyben kell elkölteni, ezért most kelet-németországi kastélyok után kutatunk, ami nem könnyű, hiszen többségük nagyon rossz állapotban van” – mondta a rendező, aki szerint ezért az is elképzelhető, hogy a kastélyjeleneteket máshol, például Lengyelországban veszik fel.

Koltai Lajos arról is beszélt, hogy korábban egy második világháborús filmet szeretett volna forgatni, amely egy angol plasztikai sebészről szólt volna, aki a háborúban megsebesült pilótákat „szabályosan visszavarrta az életbe”. Az orvos szerepére Jeremy Ironst kérte fel, de közben elkészült a Treehouse forgatókönyve is, és a színész inkább ezt választotta.

„Talán kevésbé érezte kockázatosnak ezt a történetet” – mondta Koltai Lajos, majd hozzátette: legutóbb novemberben találkozott a színésszel a Korda Filmstúdióban, ahol Irons a The Borgias című tévéfilmsorozatban játszott. „Noha csak egyszer dolgoztunk együtt a Csodálatos Júliában, régi barátként fogadott, sőt megnézte az Estét és a Sorstalanságot is, mindkettő nagy hatással volt rá” – emlékezett a rendező.Kapcsolódó