Megkezdődött a nevezés az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra


Megkezdődött a nevezés Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjére, a június 15. és 19. között idén 10. alkalommal megrendezésre kerülő Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra és a 7. Európai Animációs Játékfilmfesztiválra.

A párhuzamosan futó két fesztiválra a magyar rövidfilmeket és az európai játékfilmeket online, a www.kaff.hu címen lehet nevezni, ahol a nevezési feltételekről bővebben lehet tájékozódni. A nevezési időszak egészen 2011. március 11-ig tart.

A 10. jubileumi fesztivál alkalmából plakátpályázatot is hirdettek hazai és határontúli művészeti szakközépiskolák és felsőoktatási intézmények grafika szakos hallgatói számára, amelyre a pályaműveket május 4-ig várják. Idén második alkalommal a KAFF-fal karöltve a SZAFT (Szabad Animációs Filmkészítők Találkozója) is szervez programokat és várja a nem szakmabeli alkotók nevezését.

2009-ben a KAFF az európai animációs filmipart támogató szervezet, a Cartoon partnerfesztiválja lett, ami azt jelenti, hogy az idei KAFF fődíjas alkotása automatikusan bekerül a legjobb európai animációnak járó összdíjért, a Cartoon d’Or-ért folyó versenybe.

A nevezett magyar rövidfilmeket a festő és fotográfus Kecskeméti Kálmán, a nemzetközileg is elismert animációs rendező Tóth Pál, illetve a Nemzeti Tankönyvkiadó kommunikációs direktora, a korábbi Magyar Filmszemlék programigazgatója, Veressné dr. Kozma Ilona előzsűrizi. A kiválasztott filmekről a fesztiválon a világhíres svájci rendező, Georges Schwizgebel vezetésével az előző fesztivál fődíjas magyar rendezője, Glaser Kati, Iványi-Bitter Brigitta művészettörténész, a francia animációs játékfilmrendező, Michel Ocelot és a belga rövidfilmrendező, Raoul Servais fognak dönteni.

Az európai játékfilmeket Domonyi Rita dramaturg, Katarína Minichová, a szlovák partnerfesztivál programigazgatója és Varga Zoltán filmkritikus előzsűrizik. A fesztivál versenyprogramjába választott filmekről a nemzetközi ASIFA elnöke, a koreai Nelson Shin mellett az előző fesztivál fődíjasa, a tavaly Oscarra is jelölt Kells titka ír rendezője, Tomm Moore, a francia rendező és animátor, Monique Renault, a magyar filmrendező, Rózsa János és a Magyar Filmunió igazgatója, Vezér Éva döntenek majd.

Az idei KAFF programja már javában alakul: immár hagyományosan a fesztivál összművészeti jellegénél fogva a filmvetítések mellett zenei és színházi előadások, workshopok, kiállítások és szakmai tanácskozások várják a Kecskemétre látogatókat.

A 10. KAFF programjáról elöljáróban elárulják, hogy idén az animációt mindenekelőtt zenével fogják ünnepelni. Ezen belül pedig az animációs filmek hangi világa kerül a figyelem fókuszába, ugyanis vendégük lesz a többszörös Oscar-díjas kanadai zeneszerző, Normand Roger, aki a zene és az animáció kapcsolatáról fog előadást tartani.Kapcsolódó