Magyar filmesek a 61. Berlinálén


Tarr Béla filmjének világpremierje, Kárpáti György Mór vizsgafilmje, Mundruczó Kornél és Nagypál Orsi új filmtervei és öt ifjú magyar a Talent Campuson – csütörtök este kezdődik a világ filmművészetének és filmiparának nagyszabású seregszemléje, a berlini filmfesztivál.

Február 10-én csütörtök este 61. alkalommal kezdődik a német fővárosban a film nagyszabású ünnepe és egyben a filmipar szakmai találkozója, a Berlinale, melyen hosszú évek után újra lesz magyar versenyfilm. A fesztivál fődíjáért, a berlini Arany Medvéért 16 alkotás kelhet versenyre idén, köztük Tarr új filmje. A nemzetközi zsűri elnöke Isabella Rossellini.

A filmművészet kiemelkedő újdonságait felvonultató versenyprogramban lesz Tarr Béla A torinói ló című új mozgóképének világpremierje. A torinói ló című film világpremierjére az alkotók jelenlétében kerül sor február 15-én este az 1600 férőhelyes Berlinale Palast-ban.

A 24 új rövidfilmet felvonultató rangos versenyben, a Berlinale Shorts-ban Kárpáti György Mór mutatkozhat be Erdő című filmjével. Idén először két új magyar filmtervet is meghívott a 8. Berlinale Co-Production Market. A filmszakma egyik legfontosabb koprodukciós platformján közel félezer producer vesz részt, hogy a fejlesztési szakaszban lévő filmtervek javát az elsők között ismerhesse meg. 352 pályázatból választották ki a szervezők a 24 filmtervet, amelyek között van Nagypál Orsi és Mundruczó Kornél legújabb projektje.

A legfiatalabb filmesek találkozójára, a Berlinale Talent Campus-ra öt magyar tehetség kapott meghívást: Cristina Grosan, a MOME hallgatója, Hörcher Gábor rendező-producer, Pacsay Attila (Maestro, Ergo, Mama, Érintés) zeneszerző, valamint Pálos Gergely és Rév Marcell (Itt vagyok), a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr szakos hallgatói vehetnek részt.

A közép-európai forgatókönyvek fejlesztésére létrehozott varsói székhelyű ScriptEast workshop egész éven át tart; második állomása a berlini filmfesztivál, ahol a meghívott forgatókönyvek alkotói a nemzetközi filmszakma elitjéből érkező mentorokkal találkoznak. A ScriptEast szakmai fórumon Divinyi Réka és Herendi Gábor Ten Commandments és Miklauzic Bence és Lengyel Ferenc Car Park című forgatókönyveinek fejlesztése folytatódik Berlinben.Kapcsolódó