Rába Rolandnak ítélték idén a Fehér György-díjat


Rába Roland színész-rendezőnek ítélték idén a 2002-ben elhunyt film- és televíziós rendező emlékére alapított Fehér György-díjat – tájékoztatta Gerő Péter, a kedd esti, Nemzeti Színház-beli díjátadó ünnepség szervezője az MTI-t.

Fehér György emlékére egykori barátai és pályatársai hat éve alapítottak díjat, amellyel azoknak a filmes területeknek az alkotóit kívánják jutalmazni, amelyekben a neves filmes egykor működött. Az elismerést minden évben Fehér György születésnapjához (február 12.) közel eső estén adják át.

„Minden esztendőben Fehér György (rendező-operatőr-producer-színész) fiatal szellemi rokonát keressük, tehát azt, aki következetesen perfekcionista módon, de közérthetően valósítja meg alkotását, vagy azt a személyt, aki olyan körülményekkel segíti az alkotókat, hogy saját értékes világuk maradéktalanul megvalósulhasson” – fogalmaznak a szervezők a díjátadásra szóló meghívóban.

Kép a Köntörfalak című filmből

Minden évben más filmes szakma képviselőjét díjazzák, idén a 45 év alatti színészek közül választottak, „olyan személyt, akivel feltehetőleg Fehér alkotásaiban találkozhattunk volna”.

A díjra Janisch Attila filmrendező és Szolnoki András televíziós gyártásvezető jelölhetett hat személyt, közülük választotta ki a zsűri Rába Rolandot. A zsűrit az idei évben Lénárt István, Radó Gyula, Szolnoki András és Gerő Péter állandó tagok mellett Szinetár Miklós, Kardos Sándor, Bánki Iván, Báron György és Janisch Attila alkotta.

A Fehér György-díjat 2011-ben hetedszer adják ki, az eddigi díjazottak: Kenyeres Bálint rövidfilmrendező, Németh Gábor Péter dokumentarista, Pintér Béla író-rendező, Sipos Pál szerkesztőségvezető, Szász János játékfilmrendező és Herbai Máté operatőr.Kapcsolódó