A TIFF bekerült a profi filmfesztiválok nemzetközi ligájába


A TIFF elnyerte a Filmfesztiválok Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) akkreditációját, vagyis elnyerte a filmfesztiválokat besoroló legmagasabb szintű szervezet jóváhagyását. (transindex)

A FIAPF testülete egyöntetűen fogadta el a TIFF idéntől érvényes akkreditációját a Berlinale filmfesztivál alkalmával tartott gyűlésükön. Az akkreditáció persze elvárásokat is von maga után: a TIFF-nek például a legmagasabb standardokat kell alkalmaznia a filmek terjesztését illetően.

Ez többek között azt jelenti, a fesztiválon népszerűsíteniük kell a programba beválogatott filmeket a filmipar jelenlévő képviselői között. Más elvárások a rendezvény szervezési kérdéseire, illetve a kalózmásolatok elleni hatékony védekezésre vonatkoznak.

„A FIAPF akkreditációja ugyanakkor a seregszemle minőségi garanciájaként is szolgál, hozzájárul a rendezvény népszerűsítéséhez a filmszakma nemzetközi képviselői körében” – fogalmazott Benoit Ginisty, a FIAPF igazgatója. Jelenleg 40, a szervezet által akkreditált, díjakat odaítélő fesztivál létezik a világon.

„A tizedik évforduló előtti akkreditációval a ‘legfiatalabb’ seregszemlék között vagyunk a FIAPF listáján – mondta Tudor Giurgiu, a TIFF fesztiváligazgatója. – Kolozsvár pedig ezáltal bekerül a nemzetközi filmipar referenciavárosai közé, és erős érvet nyer e 2020-as Európa Kulturális Fővárosa programban.”


Címkék

Kapcsolódó