Berlinale: magyar vagy iráni győzelemre számítanak a fesztiválon


Tarr Béla új filmje, A torinói ló vagy Aszgar Farhadi iráni rendező Nader and Simin: A Separation című alkotása lehet a kritikusok szerint a legesélyesebb a legjobb nagyjátékfilmnek járó Arany Medve-díjra a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. (MTI)

A filmes szakírók ezt a két munkát tartják kiemelkedőnek a tíznapos fesztivál főprogramjából, amelyben 16 film versenyez a legjobbnak járó címért – írta a Reuters hírügynökség. Az Isabella Rossellini vezette nemzetközi zsűri szombaton jelenti be díjazottjait. A Berlinalén azonban – minden előzetes esélylatolgatás ellenére – gyakorta előfordul, hogy a kritikusok és a zsűri véleménye eltér.

A 2011-es mustra kezdetén a nemzetközi zsűri és a filmszakma arra szólította fel Iránt, hogy engedje Berlinbe utazni Jafar Panahi rendszerellenes propagandatevékenység címén elítélt rendezőt, aki meghívást kapott a zsűribe. Az iráni alkotót hazájában ellenzéki tevékenysége miatt hurcolták meg, hatévi szabadságvesztéssel sújtották, húsz évig nem gyakorolhatja szakmáját és még Iránt sem hagyhatja el. Panahi széke üres maradt a testületben.

„Épp amikor már úgy tűnt, az iráni rendezők számára lehetetlen, hogy a cenzúra falán átlépve sokatmondóan fejezzék ki magukat, Aszgar Farhadi filmje épp az ellenkezőjét bizonyítja” – írta a Hollywood Reporter.

Kedvező fogadtatásban részesült a Margin Call című amerikai Wall Street-dráma, a 2008-as pénzügyi összeomlás története Kevin Spacey-vel, Demi Moore-ral és Jeremy Ironsszal a főszerepben. A kritikusok egy része a Schlafkrankheit (Álomkór) című német versenyprodukciót is szerette.


Címkék

Kapcsolódó