Nagyon rövid filmek Romániában


A Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválját (Festival International des Tres Courts) májusban 17 ország 70 városában, – köztük 23 romániai városban is – megszervezik.

A Francia Kulturális Központ által szervezett fesztiválon ultrarövid, legtöbb 3 perces filmek vehetnek részt. A hatvan benevezett filmből a zsűri negyvenet válogatott be az országos versenybe, köztük kolozsvári és nagyváradi produkciókat is.

A filmeket számos erdélyi városban – többek között Székelyudvarhelyen, Brassóban, Marosvásárhelyen és Kolozsváron is – láthatja majd a közönség. A rendezvény időpontja városonként változó, de mindenütt a május 7. és 11. közötti időszakban vetítik a filmeket.

Kolozsváron 7-én a hazai filmekből vetítenek válogatást, 8-án a Főtér épületei szolgálnak vászonként egy rendkívüli vetítés során, 9-én és 10-én a nemzetközi válogatás lesz megtekinthető, 11-én pedig a díjkiosztó gálával zárul a fesztivál. A Tranzit Ház és a Művész Mozi ad helyet a vetítéseknek, a díjkiosztó a Zorki Kávézóban fog zajlani.

A fesztivál érdekessége, hogy a résztvevő romániai városok száma meghaladja még a kezdeményező Franciaországban csatlakozott városok számát is. A szervezők reményei szerint jövőre romániai alkotás is bekerülhet a nemzetközi mezőnybe – a tavaly benevezett három alkotás színvonala ugyanis nem ütötte meg a mércét.

Részletes program: www.trescourt.roKapcsolódó